Forening: De lokale må hjælpe flygtninge med nye krav

Lokalsamfundet må træde til for at hjælpe flygtninge med at leve op til de nye, skærpede krav for at opnå statsborgerskab.

Det mener formanden for Foreningen Nydansker, Torben Møller-Hansen.

- Der bliver virkelig brug for at etablere et bredere beredskab om de nytilkomne flygtninge, hvor også virksomhederne inddrages, siger han og fortsætter:

- Det bliver endnu vigtigere at sørge for en forankring i forhold til foreningslivet, det boligsociale netværk og hele den frivillige sektor.

Formanden frygter, at mange nytilkomne vil give op på forhånd, hvis de ikke får den hjælp, de har brug for.

- Jeg kan ikke se for mig, at flygtningene bare kan klare det her for sig selv derude i kommunerne et eller andet sted for sig selv.

- Der er ingen tvivl om, at hvis det skal lykkes, så kan vi ikke sige, at sprogskolen må klare det alene, siger han.

Han understreger, at civilsamfundet er nødt til at hjælpe til for at få kvalificeret flygtningene til prøven.

- Behovet for at arbejde sammen med civilsamfundet er helt klart blevet præciseret nu. Broen mellem kommunerne, de frivillige organisationer og lokale virksomheder er blevet udfordret, siger Torben Møller-Hansen.

Han vil dog ikke svare på, om han synes de skærpede krav er en god eller dårlig idé.

- Vores opgave er at hjælpe nydanskerne ind på arbejdsmarkedet. De større sprogkrav og de krav, der ligger i slipstrømmen på det, det må vi bare leve op til. Det tager vi som en udfordring, siger Torben Møller-Hansen.

Regeringens aftale om de skærpede krav er mandag blevet indgået sammen med støttepartierne DF, De Konservative og Liberal Alliance samt Socialdemokraterne.

Der er lavet stramninger i forhold til sprogkrav, selvforsørgelse, statsborgerskabsprøven og desuden skal karantænetiden for at søge dansk statsborgerskab forlænges, hvis man har begået kriminalitet.

/ritzau/

 

Dagens Gossip