Forening roser initiativ til børnehospice i Danmark

Det falder i god jord hos Børnehospiceforeningen, at Sankt Lukas Stiftelsen har meldt sig parat til at åbne et hospice for uhelbredeligt syge børn.

Et børnehospice vil nemlig ikke alene give børnene og deres familier mulighed for at opleve perioder med en mere normal hverdag, men også give barnet et pusterum fra sygehuset, som ikke altid er det optimale sted at være, siger formand Camilla Lykke.

- Barnet har brug for at tale med nogen, der er 100 procent specialiseret i at hjælpe dem bedst muligt med livets afslutning eller give dem nogle gode oplevelser sammen med nogle andre, som er i samme situation som dem selv.

- På sygehuset er barnet hele tiden i et miljø, hvor håb og livsglæde er det primære, siger hun.

Der findes 18 hospicer i Danmark i dag. Men de er udelukkende for voksne. Uhelbredeligt syge børn har i stedet mulighed for at være på særlige afdelinger på sygehusene eller få hjælp fra såkaldte udgående teams.

I lande som Tyskland, Holland, Sverige og Storbritannien er man dog gået skridtet videre og har oprettet børnehospicer.

Og ifølge Sankt Lukas Stiftelsen er det erfaringen i udlandet, at uhelbredeligt syge børn ikke udelukkende tager på hospice for at dø, men oftere for at blive aflastet fra deres sygdom.

Børnepsykolog Kuno Sørensen fra Red Barnet vurderer, at aflastning er meget vigtigt for uhelbredeligt syge børn - ikke mindst i betragtning af, at nogen af dem kan nå at leve, til de bliver voksne.

Og barndommen er afgørende for deres videre liv, påpeger han.

- I barndommen udvikler man nogle holdninger til sig selv og livet omkring sig.

- Så det er vigtigt for børnene, især når de har en alvorlig sygdom, at familien kan blive aflastet og tilført overskud, så den opvækst, som børnene har, ikke udelukkende er præget af, at alle hænger på kanten af, hvad de skal yde, siger børnepsykologen.

/ritzau/

 

Dagens Gossip