Forening: Selvskade er blevet moderne blandt unge

admin

425 uger siden

|

25/05/2016

Dagens topnyheder

Stadig flere unge kan finde på at finde barberbladet frem og skære i sig selv, når de har det dårligt.

Hos Landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskade oplever de ligefrem, at det er blevet moderne. Derfor er de heller ikke overraskede over, at en ny undersøgelse fra Børnerådet viser, at mere end hver femte elev i en 9. klasse har skadet sig selv.

- Vi oplever, at det er et voksende problem. Det er nærmest blevet moderne at skade sig selv. Derfor er det vigtig at lave en handlingsplan på området, så vi kan finde ud af, hvordan vi kan hjælpe disse unge mennesker, siger generalsekretær Steen Andersen.

Foreningen vil gerne have politikerne til at sætte fokus på problemet.

- I det daglige skal de unge mennesker have et sted at gå hen, så de får hjælp det øjeblik, de har brug for det. Det kan være via de voksne, som de unge har omkring sig, men også skolerne skal kunne gøre noget.

- Eksempelvis skal skolerne have mulighed for at starte forebyggende indsatser, så de unge, der skader sig selv første gang, ikke skader sig selv flere gange.

Ifølge Børnerådets undersøgelse er det flest piger, unge fra brudte familier og unge, der bor i økonomisk trængte familier, der skader sig selv.

Og det er et typisk billede, siger også Steen Andersen. Og så kan det ske, at unge gør skade på sig selv, hvis de har oplevet en form for grænseoverskridende handling uden at kunne finde støtte.

- Lavt selvværd er en nøglefaktor til, hvorfor man skærer sig selv.

Hvis man som forælder eller skolelærer har en mistanke om, at en ung skærer i sig selv, så skal man adressere det. Det kan godt være, at den unge vil afvise det først, men som regel vil det stille og roligt at dukke op, siger Steen Andersen.

- Fordøm aldrig, hvis den unge skader sig selv. Den unge har jo ikke gjort det for at genere hverken forældre eller lærere, men fordi den unge er fyldt med så mange indre udfordringer, at de ikke kan rumme det på andre måder.

- Selvskade er en form for selvbevarende adfærd. Man skærer i sig selv for at kunne bevare sig selv.

Onsdag er der høring om selvskade på Christiansborg, som Folketingets Sundheds- og Ældreudvalg har inviteret til. Formålet er at finde frem til, hvordan man styrker viden på området, og hvordan man forebygger og behandler selvskade.

/ritzau/