Forfatter og nobelprismodtager Günter Grass er død

Den tyske forfatter og nobelprismodtager Günter Grass er død, skriver det tyske nyhedsbureau dpa.

Han blev 87 år og døde i sin hjemby Lübeck.

Grass var en af de mest betydningsfulde forfattere i moderne tysk historie.

Han skrev sin første roman, den internationalt anerkendte "Bliktrommen", i 1959.

- "Bliktrommens" publicering markerede den tyske romans genfødsel i det 20. århundrede, lød det 40 år senere fra Nobelkomiteen, da de tildelte Grass litteraturprisen i 1999.

Grass overlevede som 17-årig krigens rædsler med ar på krop og sjæl og blev senere den tyske venstrefløjs moralske samvittighed i sit virke som digter, grafiker og billedkunstner.

Grass følte det som en forpligtelse at blande sig i samfundsdebatten, og med sine bøger, digte og tegninger gik han i clinch med militarismen og i brechen for demokratiet.

Han stillede blandt andet skarpt på sit lands nazistiske fortid, slog på tromme for den socialdemokratiske kansler Willy Brandt og manede til forsoning med østblokken.

Men siden 2006 fik forfatteren også alvorlige ridser i lakken.

Over 60 år efter krigen indrømmede Grass i sine anmelderroste erindringer "Når løget skrælles", at han i de sidste krigsmåneder var indrulleret i Waffen-SS.

Den sene erkendelse rejste krav om at frakende ham Nobelprisen på grund af det, som mange kaldte en livsløgn.

Forfatteren lagde aldrig skjul på, at han som så mange andre lod sig besnære af nazisterne. Men han tav om, at han efter at have meldt sig frivilligt hos ubådsstyrken havnede hos nazisternes berygtede elitestyrke.

- Det har tynget mig. Det skulle ud, endelig, har Grass sagt.

Alligevel holdt han sig ikke tilbage for at deltage i samfundsdebatten de seneste år.

Som 85-årig udgav han digtsamlingen "Døgnfluer", der indeholder et hyldestdigt til den israelske atomtekniker Mordechai Vanunu, som blev idømt 18 års fængsel for at have afsløret Israels atomprogram.

Digtet udløste voldsom debat, og Grass fik indrejseforbud af den israelske regering.

- Grass har altid haft det svært med sit land. Men netop derfor er han en patriot, som har ændret opfattelsen af Tyskland ude i verden, sagde den daværende tyske forbundspræsident Horst Köhler i sin hyldesttale på Grass' 80-års fødselsdag.

/ritzau/

 

Dagens Gossip