Forfatter: Søren Kam var nazist til det sidste

Den nu afdøde, forhenværende topnazist Søren Kam var en forhærdet nazist til det sidste. Sådan lyder det fra forfatteren Erik Høgh-Sørensen, der har mødt Søren Kam og skrevet flere bøger om danskerens nazistiske virke.

- Han viste sig gerne i nazistiske forsamlinger sammen med gamle nazister, og han var meget glad for det faktum, at han fik en æresbevisning personligt af Adolf Hitler i 1945, siger Erik Høgh-Sørensen, der er folketingskandidat for Dansk Folkeparti.

Søren Kam døde for en uge siden - den 23. marts.

Han var mistænkt for at deltage i drabet på BT's tidligere chefredaktør Carl Henrik Clemmensen i 1943 under Anden Verdenskrig.

Som journalist havde Clemmensen skrevet kritisk om den tyske besættelsesmagt, og han var derfor et oplagt mål for nazisterne, fortæller Erik Høgh-Sørensen.

Søren Kam var leder af Schalburgskolen, som ifølge Erik Høgh-Sørensen trænede nogle af de mest koldblodige nazister i Danmark.

Desuden var Søren Kam i tæt kontakt med den øverste chef for den tyske besættelsesmagt i Danmark, Werner Best.

Søren Kam erkendte bortførelse og drab på den antinazistiske BT-redaktør, men har sagt, at der var tale om et uheld.

Inden Erik Høgh-Sørensen skrev en bog om den ældre topnazist, mødte forfatteren Søren Kam i 1998.

- Han var meget charmerende og virkede nærmest psykopatisk.

- Men når man gik ham på klingen med svære, journalistiske spørgsmål blev han utroligt fornærmet, siger Erik Høgh-Sørensen.

Søren Kam kom fra et nazistisk hjem i Charlottenlund og blev tidligt grebet af Adolf Hitlers politik og person, fortæller Erik Høgh-Sørensen.

Og med drabet på Carl Henrik Clemmensen skrev Søren Kam sig ind i historien som en af de mest kyniske danske nazister.

- Søren Kam skærpede fronterne under besættelsen, da han som den første under besættelsestiden i Danmark begik et terrordrab mod en uskyldig civil, siger Erik Høgh-Sørensen.

Indtil sin død boede Søren Kam i Tyskland, som nægtede at udlevere den tidligere SS-officer til retsforfølgelse i Danmark trods en EU-arrestordre.

/ritzau/

 

Dagens Gossip