Forfattere: Schackenborg Slots økonomi er elendig

admin

|

01/07/2014

Dagens topnyheder

Elendig økonomi er grunden til, at prins Joachim opgiver landmandstilværelsen på Schackenborg Slot i Sønderjylland og flytter permanent til København med sin familie.

Det vurderer forfatter og journalist Jens Høvsgaard. Han har skrevet bogen "Det koster et kongerige", der kaster et kritisk lys på hele kongefamiliens økonomi.

- Økonomien har længe været dårlig på Schackenborg Slot. Og som jeg ser det, er der to muligheder: Enten har prins Joachims kreditorer sagt, at nu går den ikke længere, eller også har han selv indset, at det ikke går længere, siger han.

Schackenborg Slot bliver i stedet overdraget til en nystiftet fond stiftet af prins Joachim, Bitten og Mads Clausens Fond, Ecco Holding og Ole Kirks Fond. Fonde, der er ejet af nogle af Danmarks rigeste familier.

Stifterne indskyder i alt 113 millioner kroner i forbindelse med etableringen af Schackenborg Fonden.

Ifølge Jens Høvsgaard er slottet vurderet til 40 millioner kroner, og han anslår, at prins Joachims gæld er på 42 millioner kroner.

- Prins Joachim overtog et gældfrit slot, men han har i de seneste år belånt slottet med mange millioner. Man kan formode, at der er yderligere gæld, siden stifterne indskyder 113 millioner kroner i fonden, siger han.

Sidst, prinsen har optaget lån i Schackenborg, var i juni 2013, hvor han lånte 20 millioner kroner hos Realkredit Danmark, skriver Ekstra Bladet.

Trine Villemann, forfatter og tidligere hofreporter på Ekstra Bladet, er enig i, at Schackenborgs økonomi har været udslagsgivende for beslutningen om at forlade Møgeltønder.

- Schackenborg har altid være et problem, så jeg er ikke spor overrasket. Prins Joachim er ikke en udpræget landmand, og han er aldrig blevet spurgt, om han ville arve Schackenborg. Men jeg tror også, at de familiemæssige grunde har vejet tungt, siger hun.

- Prins Joachim har et forlist ægteskab bag sig, hvor man omplantede en storbykvinde til en pløjemark i Møgeltønder. Det var et stort problem for hans første kone.

Ifølge Trine Villemann kan familien leve et bedre liv i København, hvor de længe har boet det meste af tiden. Parrets søn, prins Henrik, går allerede i børnehave i hovedstaden.

Prins Joachim fik overdraget Schackenborg Slot i 1993 efter endt landbrugsuddannelse.

/ritzau/