Forhandling med Iran går ind i svær slutfase

Iran og de seks stormagter i den såkaldte P5+1-gruppe, der tæller de fem permanente medlemmer af Sikkerhedsrådet samt Tyskland, indleder tirsdag i Wien den afgørende fase af forhandlingerne om Teherans atomprogram - seks dage før tidsfristen for en aftale udløber.

Hvis det lykkes at få en aftale på plads vil det være en historisk afslutning på et af det 21. århundreds største geopolitiske udfordringer, og det vil dæmpe frygten for et fremtidigt atombevæbnet Iran og en mulig krig mellem Iran og Vesten.

En aftale vil også være en sjælden udenrigspolitisk succes for præsident Barack Obama og åbne muligheden for nye relationer mellem Washington og Teheran efter 35 års fjendskab.

Stormagterne ønsker, at det skal være praktisk talt umuligt for Iran at fremstille en atombombe, mens Teheran er interesseret i at få ophævet internationale sanktioner og få anerkendt dets ret til at have et fredeligt atomprogram.

Der er deadline for en aftale den 24. november.

Der er dog både i USA og i Iran grupper, der lægger massivt pres på forhandlerne og advarer mod at sælge ud, hvilket gør det usikkert, om en aftale overhovedet kommer i stand.

- Der er stadig en kløft mellem os. Det er ikke sikkert, at det lykkes for os, advarede den amerikanske præsident i weekenden.

Israel, der er Irans ærkefjende, og som selv formodes at have et stort arsenal af atombomber, følger udviklingen meget nøje. Det samme gælder en række af de sunnimuslimske monarkier ved Den Persiske Bugt er urolige ved tanken om, at amerikanerne måske kommer tættere og tættere på det shiamuslimske Iran.

/ritzau/Reuters

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip