Forhandlinger om Irans atomprogram begynder om en måned

Den næste runde af atomforhandlinger mellem Iran og de seks stormagter i P5+1-gruppen er fastsat til 13. maj, oplyser en vestlig diplomat ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Parterne har sat 20. juli som deadline for en holdbar aftale om Irans atomprogram, som Iran og stormagterne sidste år indgik en midlertidig aftale omkring.

Diplomatkilden, som har talt med Reuters på betingelse af anonymitet, deltog onsdag i forhandlinger mellem de seks stormagter og Iran i den østrigske hovedstad.

På onsdagens møde - det tredje om atomprogrammet i Wien i år - blev alle de centrale emner i forhandlingerne diskuteret mellem udsendte fra USA, Storbritannien, Frankrig, Tyskland, Rusland, Kina og Iran.

Efter årtiers konflikt mellem Iran og Vesten var der sidste år tøbrud mellem parterne, og det lykkedes at nå en midlertidig aftale, så iranerne skruede ned for atomblusset, mens Vesten lettede lidt på sanktionerne.

Den seneste uge er konflikten imidlertid blusset op igen.

Det skete, efter at USA modsatte sig Irans kandidat til ny FN-ambassadør, Hamid Abutalebi.

Abutalebi var aktør i den store gidseltagning i 1979-81, da personale og civile på den amerikanske ambassade i Teheran blev tilbageholdt i 444 dage.

Derfor har iranernes valg vakt opstandelse i USA, hvor Senatet forleden vedtog en lov, der vil forbyde Abutalebi indrejse til USA.

Efter den konflikt har Irans øverste leder slået fast, at præstestyret i Teheran ikke har i sinde at droppe de landvindinger, som landet har opnået med atomprogrammet.

- USA ved udmærket, at Iran ikke forsøger at udvikle atomvåben, sagde ayatollah Ali Khamenei, som onsdag talte til atomfysikere i den iranske hovedstad.

- Iran bør fortsætte forhandlinger med det internationale samfund om dets nukleare forskning, men uden at opgive de landvindinger, som der er sket i atomprogrammet, siger Khamenei.

Han siger, at Iran er gået med til til at forhandle om dets nukleare program for at bryde det fjendtlige klima, som han siger, "arrogante magter" har skabt.

Abutalebi var medlem af en muslimsk studentergruppe, som tilbageholdt de 52 personer på ambassaden.

Iran kalder Abutalebi for en af landets mest erfarne diplomater.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip