Forkert indvalgt politiker: Mit parti kendte til fejlen

Enhedslisten var allerede på valgaftenen klar over, at partiet ved kommunalvalget sidste år fik en forkert kandidat valgt ind i byrådet i Norddjurs Kommune.

Det fortæller Helle Plougman, der har siddet i byrådet siden nytår, selvom hun ikke egentlig ikke er valgt efter de gældende regler.

Det skriver DR Østjylland.

Kommunen udpegede hende som valgt, fordi partiet skulle have to pladser, og hun fik næstflest stemmer.

Men Enhedslisten stillede kandidaterne op på partiliste, som betyder, at kandidaterne normalt er valgt i den rækkefølge, de står på listen. Derfor skulle Helle Plougmann ikke være valgt, fordi hun kun stod på en fjerdeplads.

Ifølge Helle Plougman sagde nummer to og tre på listen på et møde en uge inden valget, at de ikke ønskede at blive valgt. Så hvis Enhedslisten fik to valgt ind, var aftalen, at de skulle trække sig.

- På valgaftenen sker der så det, at man ved en fejl kommer til at køre efter sideordnet opstilling i stedet for partiliste, og så ryger jeg automatisk ind, siger Helle Plougmann til DR Østjylland.

- Partiforeningen beslutter så, at det gør vi ikke noget ved, fordi det er en belejlig fejl, og vi slipper for en besværlig procedure med, at folk skal trække sig. Så det var en helt bevidst beslutning, at vi ikke klagede over det, fordi det var til vores fordel, siger hun.

Helle Plougmann forlod senere Enhedslisten og er nu løsgænger i byrådet.

- Og så synes man jo pludselig nu, at hvis man kan bruge den her fejl til at få mig fjernet, så er det jo oplagt, siger hun.

Enhedslisten ønsker, at sagen bliver "rullet tilbage til det korrekte valgresultat", så Plougmann overlader sin plads til Inky Remy, der stod som nummer to på listen, skriver Aarhus Stiftstidende.

Partiet har klaget både over den formelle fejl og over, at sagen trækkes i langdrag af valgbestyrelsen.

Økonomi- og indenrigsministeriet konstaterer ifølge Aarhus Stiftstidende, at ministeriet ikke har kompetencen til at træffe en afgørelse, men slår fast, at Helle Plougmann fejlagtigt har fået pladsen.

Mogens Overballe, bestyrelsesmedlem i Enhedslisten i Norddjurs, siger, at partiet på valgaftenen måske ikke helt var klar over fejlen.

- Men det var mest praktisk, og vi var jo glade for, at det endte som det gjorde, fordi de to kandidater trak sig. Det skete bare. Og vi var jo ikke vant til det der med at stille op til valg nogen af os, forklarer Mogens Overballe.

/ritzau/

 

Dagens Gossip