Formand advarer politikerne om at blande sig i DR's indhold

Armslængdeprincippet er blevet forkortet til noget, der minder om en bullen tommelfinger.

Så skarpt formulerer formanden for Dansk Journalistforbund, Lars Werge, det i et opslag på Facebook, efter at Dansk Folkeparti i en kronik i Berlingske foreslår at skære DR med 25 procent og lukke en række kanaler.

Partiet foreslår blandt andet, at P3 skal sættes i udbud, at P7 Mix skal lukkes, og at DR3 skal fjernes fra kanalfladen og i stedes lægges på nettet.

Derudover skal direktørlønningerne ned og flere af DR's redaktioner skal flyttes fra hovedstaden til provinsen.

Og det er at overskride en grænse, mener Lars Werge.

- I Danmark har vi det princip, at politikerne fastlægger nogle rammer, og så lader man det være op til et nævn, en fond eller en bestyrelse at udfylde rammerne.

- Politikerne skal ikke bestemme, hvilke programmer der skal væk, og hvilke der skal fastholdes. Det må være op til Danmarks Radios bestyrelse, siger han til Ritzau.

Det er de tre DF-politikere, Peter Skaarup, Alex Ahrendtsen og Morten Marinus, der foreslår, at DR skal beskæres med 25 procent over de næste fem år.

Det vil betyde, at den offentlige finansiering af DR skal reduceres fra 3,7 milliarder kroner til omtrent tre milliarder kroner, som bør indfases over en femårig periode.

Og det ville være en stor opgave at løfte for Danmarks Radios ledelse og for kulturpolitikerne i Danmark, hvis man vil gøre så stort et indhug i det budget, som DR råder over, mener Lars Werge.

- Det vil betyde færre ansatte i DR og en mindre udbredelse. Om det åbner for, at andre danske medier kan få en større placering, stiller jeg mig tvivlende over for, da der er en ekstrem konkurrence for udenlandske mediegiganter.

Derudover fungerer DR i sin nuværende form fint, mener formanden.

- DR fungerer – ud fra de rammer, der er lagt – ganske tilfredsstillende. Det er klart, at der altid vil være holdninger til medier fra politikere og andre.

- Men der har ikke været nogle anmærkninger fra hverken Radio- tv-nævnet, Public serviceredegørelse eller Kulturudvalget om, at Danmarks Radio er helt ude på et vildspor. Så ja, Danmarks Radio fungerer som det skal i øjeblikket.

/ritzau/

 

Dagens Gossip