Formand for FN's klimamøde i Polen fyret

Skrevet af admin

|

20/11/2013

Dagens topnyheder

Ministeren, der leder FN's igangværende klimaforhandlinger på COP19 i Polens hovedstad, Warszawa, er netop fyret. Det drejer sig om landets miljøminister, Marcin Korolec, der er formand for FN-konferencen.

Fyringen af miljøminister Korolec sker som led i en regeringsrokade, som den polske premierminister Donald Tusk gennemfører onsdag. Korolec fortsætter dog som den polske regerings "befuldmægtigede" ved FN's klimaforhandlinger.

Miljøorganisationer er oprørte. De polske værter har i forvejen provokeret de mange tusind embedsmænd og ministre på COP19 ved at holde en stor verdenskonference om brug af "rene kul" i Warszawa samtidig med FN's klimakonference.

- Dette er vanvid. Fyringen viser, at premierminister Donald Tusk ikke er ærlig med hensyn til nødvendigheden af en ambitiøs klimaaftale, siger Maciej Muskat, leder af Greenpeace i Polen, i en kommentar.

Netop onsdag går den afgørende fase af COP19 ind, da miljø- og klimaministre fra hele verden er ankommet til Warszawa. Konferencen varer til fredag.

Marcin Korolec erstattes som ny miljøminister af Maciej Grabowski. Grabowski er ifølge Donald Tusk sat ind for at sætte fart i Polens udvinding af skifergas.

Skifergas er et omstridt fossilt brændsel, men dog mindre skadeligt for klimaet end kul, som Polen er storforbruger af. Kul udgør 90 procent af landets energiforsyning.

/ritzau/