Formand: Samarbejde skal forhindre bosteds-drab

På to år er fire mennesker blevet dræbt på forskellige bosteder af en beboer med psykiske lidelser.

For at undgå fremtidige episoder bliver der nødt til at ske ændringer, lyder det fra Socialpædagogernes Landsforbunds formand, Benny Andersen.

- Der har eksempelvis ikke været den nødvendige adgang til helbredsoplysninger og udveksling af information, hvis en beboer eksempelvis har været en del af et psykiatrisk system, siger Benny Andersen.

Meldingen kommer, samtidig med at en 72-årig mand, der dræbte en medarbejder på bostedet Center Ringbo i Bagsværd sidste år, skal for retten i Glostrup onsdag.

2. december 2013 dræbte den sindslidende mand sosu-assistenten Dorthe Christiansen med en kniv. Og episoden står ikke alene.

I maj i år mistede to medarbejdere på institutionen Saxenhøj i Sakskøbing livet, efter at en 28-årig beboer angreb dem med en kniv. Et par år før det blev en kvindelig socialpædagog dræbt af en 40-årig mandlig beboer fra bostedet Blåkærgård ved Viborg.

Benny Andersen efterspørger også et bedre samarbejde mellem kommuner og behandlingspsykiatrien samt et større fokus på mennesker i behandlingspsykiatrien, som bliver udskrevet for tidligt eller til "ingenting".

- Alt for ofte ser vi mennesker, der enten bliver for tidligt udskrevet fra behandlingspsykiatrien eller udskrevet til ingenting uden den nødvendige bostøtte. De ender på gaden, og så kommer de på et forsorgshjem. Men et forsorgshjem er ikke et behandlingssted på den måde, siger han.

Formanden påpeger, at det også i høj grad er et spørgsmål om ressourcer, samtidig med at bostederne selv har et ansvar for at tage sikkerhedsforanstaltninger.

Socialminister Manu Sareen (R) vil nu undersøge nogle af de mest alvorlige sager om vold på botilbud for at finde ud af, hvordan man kan forhindre fremtidige hændelser.

- Når vi har et grundigt vidensgrundlag at stå på, tager jeg en politisk drøftelse med ordførerne om, hvad vi kan gøre for at forebygge vold på vores botilbud, siger ministeren i en skriftlig kommentar.

/ritzau/