Formodet krigsforbryder står til sikker valgsejr i Sudan

Oppositionen boykotter præsident- og parlamentsvalget i Sudan, og landets siddende præsident, Omar al-Bashir, står til at kunne forlænge sit allerede årtier lange embede.

Der var stille i hovedstaden Khartoums gader mandag morgen klokken syv, da dørene til valgstederne blev slået op.

Oppositionen har opfordret alle til at boykotte valget. Valget er hverken frit eller fair, lyder protesten.

Omar al-Bashir, som har været præsident siden 1989, er verdens eneste siddende statsleder, som er efterlyst for krigsforbrydelser af Den Internationale Straffedomstol, ICC, i Haag.

Præsidenten er udfordret af en lille håndfuld ukendte kandidater, og der ventes derfor en sikker sejr til den 71-årige tidligere kupleder, som væltede premierminister Sadiq al-Mahdi i slutningen af 1980'erne.

EU har op til valget advaret, at man ikke vil få et troværdigt og fair resultat, da præsidentens parti, NCP, en måned før valget afviste et dialogmøde med oppositionen.

Valget fortsætter til onsdag, og resultatet ventes i slutningen af april.

ICC udsendte i 2009 en arrestordre på Bashir, der beskyldes for folkedrab, krigsforbrydelser og forbrydelser mod menneskeheden i Sudans vestlige Darfur-region.

Hele Bashirs regeringstid har været præget af konflikter. Først borgerkrigen mod Sydsudan, der sluttede i 2005. Siden krigen i Darfur, hvor Sudans regeringshær støttet af den arabiske Janjaweed-milits bekæmpede oprørere fra Darfur.

Bashir er Sudans hidtil længst siddende præsident. At han har siddet så længe i et så konfliktfyldt land, tilskrives hans evne til at appellere til såvel generaler som islamister, som stod bag ham, da han tog magten i 1989.

/ritzau/AFP

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip