Forretningsmand bekræftet som premierminister i Libyen

Han blev udråbt til Libyens ny premierminister, så blev valget af ham gjort ugyldigt, men nu tyder alt på, at forretningsmanden Ahmed Maiteeq alligevel kan skrive premierminister på visitkortet.

Formanden for Libyens parlament bekræfter mandag ifølge nyhedsbureauet AFP, at Maiteeq er ny premierminister i det nordafrikanske land.

- Ahmed Omar Maiteeq blev udnævnt som leder af overgangsregeringen og bedt om at udpege sit kabinet, som han præsenterer for kongressen ved en tillidsafstemning inden 15 dage, står der i en erklæring underskrevet af parlamentsformand Nuri Abu Sahmein.

Den 42-årige Maiteeq bliver Libyens yngste premierminister - og den femte, siden Muammar Gaddafi blev væltet i 2011.

Hans største udfordrer var universitetsprofessoren Omar al-Hasi.

Allerede søndag blev Ahmed Maiteeq udnævnt til posten efter en tillidsafstemning i parlamentet, men næstformanden for parlamentet i Tripoli skrev i et brev offentliggjort på en regeringshjemmeside, at valget af Maiteeq var ugyldigt.

Næstformanden mente ikke, at Maiteeq opnåede det nødvendige flertal ved afstemningen.

Valget af en ny premierminister er i forvejen kontroversielt. Tirsdag måtte anden valgrunde afbrydes, da væbnede mænd stormede parlamentet og tvang lovgiverne til at forlade bygningen.

Siden Libyens mangeårige diktator Gaddafi blev væltet under en folkelig opstand i 2011, har landet haft en svag centralregering.

Mange steder er det magtfulde klaner, som bestemmer, hvad der er lov og orden.

De samme klaner har nægtet at lade deres militser indrullere i politiet og de væbnede styrker.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip