Forretningsmand dømt for at importere 9000 kopivarer

En godsejer og forretningsmand er fredag i Vestre Landsret i Aalborg blevet idømt fire måneders betinget fængsel i en sag om import af kopier af Global-knive fra Kina.

Sagen har verseret i flere år. Allerede i 2012 blev Gorm Lokdam ved Retten i Aalborg idømt en bødestraf på 50.000 kroner, og det er den dom, som landsretten nu har skærpet.

Det var helt tilbage i 2005, at toldere i Aarhus opdagede en container fyldt med knive, gafler og strygestål, der var købt i Guandong i Kina.

I alt omfatter sagen ifølge anklagemyndigheden op imod 9000 stykker kopier af Global-køkkentøj.

Virksomheden Rosendahl, der er eneforhandler af Global-produkter i Danmark, fik nedlagt fogedforbud.

I 2008 blev den 58-årige Lokdam i en civil retssag i Sø- og Handelsretten dømt til at destruere knivene og betale en godtgørelse til Rosendahl på 200.000 kroner. Den dom blev i 2011 stadfæstet af Højesteret.

Men godsejeren ignorerede dommens bestemmelse om, at han skulle destruere kopivarerne. I stedet videresolgte han dem, fastslog Østre Landsret i september i år.

Derfor blev han dømt til at betale erstatning og vederlag på 400.000 kroner til Rosendahl, ligesom han skulle betale sagsomkostninger på 150.000 kroner.

Nu har Vestre Landsret så afgjort straffesagen om kopi-importen.

Forretningsmanden havde anket byrettens afgørelse for at blive frifundet, men i stedet er straffen blevet skærpet.

Imidlertid er de fire måneders fængsel gjort betinget. Han slipper for at afsone, hvis han ikke begår kriminalitet i et år.

/ritzau/

 

Dagens Gossip