Forsikringsmægler: Sænk priserne eller folk mister tillid

Det har været syv magre år, og det bør følges op af syv fede år, nu da erstatningsudbetalingerne til kunderne udebliver, selvom forsikringsbranchen har kronede dage.

Sådan lyder det fra forsikringsmægler Anders Valdemar Juhl fra rådgivningsvirksomheden Uvildigraad, efter at Berlingske har beskrevet, at otte af de største forsikringsselskaber i gennemsnit er gået fra at udbetale 80,2 procent i erstatning i 2010 til 68,5 procent i 2014 til kunderne.

- Det er ikke meningen, at forsikringsselskaberne skal bedrive en bank. Selvfølgelig skal de varetage aktionærers interesse, men man burde indføre en form for tilbagereguleret præmie. Ellers mister folk tillid til systemet, siger Anders Valdemar Juhl.

Han understreger, at man risikerer et skred, der gør, at forbrugerne får færre penge udbetalt på sigt. Forsikringsselskaberne udbetaler nemlig større udbytte til aktionærerne i stedet for lavere forsikringspræmier.

- Der skal gerne være en balance mellem det, man opkræver og den reelle risiko. Det kan være svært at se på for ét år, men hvis det er en generel tendens, at skadesudbetalingen er nedadgående, burde selskaberne regulere priserne tilsvarende nedad.

- Og det har der ikke været tradition for, siger Anders Valdemar Juhl.

For nogle år siden hævede eksempelvis Tryg priserne for kunderne i forlængelse af skybruddet i 2011 for at tage højde for en større risiko for vandskader. Men det milde vejr de senere år kommer tilsvarende ikke forbrugerne til gode.

- Man har i skybrudsskader skærpet en masse forsikringsbetingelser om, hvornår man giver erstatning, og det munder ud i, at forbrugerne får mindre udbetalt, mens præmien ikke bliver reguleret ned, siger han.

Som forbruger skal man henvende sig til sit eget forsikringsselskab, lyder det gode råd.

- Det er en grundregel, at man ser på forsikring hvert tredje år. Og selvfølgelig skal man som udgangspunkt trykke sit eget forsikringsselskab i maven for at få en bedre pris. Dette bekræfter vigtigheden af, at man ser det igennem, siger han.

Socialdemokraterne, Venstre og Dansk Folkeparti efterlyser tiltag, der kan øge konkurrencen mellem forsikringsselskaberne. Ingen har dog konkrete løsningsforslag.

/ritzau/

.

Dagens Gossip