Forsinkelse rammer valg i Uganda og sociale medier lukkes

Politiet har tyet til tåregas for at få styr på vrede vælgere i Uganda, hvor der torsdag afholdes præsident- og parlamentsvalg.

Mange mennesker er rasende over lukkede valgsteder, og myndighederne har også lukket adgangen til sociale medier af "sikkerhedsårsager".

Den siddende præsident, Yoweri Museveni, som udfordres af blandt andre sin tidligere læge Kizza Besigye, ventes genvalgt.

Sker det, kan den 71-årige præsident tage fat på sit fjerde årti som øverste leder i det østafrikanske land.

Men valghandlingen er blevet forsinket i adskillige timer på grund af mangel på stemmesedler og valgurner på valgstederne.

Især hovedstaden Kampala har været ramt af forsinkelserne. Det er her, at oppositionen står stærkt.

- De nægter os vores forfatningssikrede ret, siger Elias Bukenya, en 27-årig frustreret skolelærer, som er mødt op på et valgsted i Kampala.

En talsmand for valgkommissionen bekræfter, at "der har været en mindre forsinkelse på nogle valgsteder på grund af logistiske problemer".

Sociale netværk som Facebook og Twitter har i vid udstrækning været lukket ned på valgdagen. Det er sket af "sikkerhedsmæssige årsager", oplyser myndighederne uden at uddybe disse.

De steder, hvor valgstederne har været åbne, måtte folk væbne sig med tålmodighed.

Det har 34-årige Fred Musoke gjort. Han har "taget te og pandekager" med, mens han venter i køen.

Omkring 15 millioner kan stemme ved valget i Uganda, og resultatet ventes søndag.

Politiske analytikere vurderer, at Museveni, som kom til magten i det østafrikanske land i 1986, vil vinde. Men de siger, at dette valg er anderledes. Gruppen af modstandere ser nemlig ud til at være vokset betydeligt.

Besigye, som var Musevenis personlige læge i 1980'erne, udfordrer præsidenten for fjerde gang. Han er især populær i byerne, hvor arbejdsløsheden blandt unge er stor.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip