Forsker: 3F-strejke varsler ny tid for fagforeningerne

3F's varslede sympatistrejke med den norske fagforening Parat mod flyselskabet Norwegian indikerer en ny tid af internationale arbejdsmarkedskonflikter. Det forudser arbejdsmarkedsforsker Jørgen Stamhus, der er lektor på Aalborg Universitet.

- Det er begyndelsen på et andet billede af, hvordan arbejdsmarkedet og konflikter kommer til at se ud i fremtiden, siger han.

- Hvis arbejdstagere skal imødegå presset fra, at arbejdsgiver kan fyre og hyre på tværs af landegrænser, så er de nød til at organisere en international modreaktion, siger Jørgen Stamhus.

Han mener, at fordi arbejdsgivere i højere grad kan hente deres arbejdskraft på tværs af landegrænser, står de nationale fagforeninger svækket.

- Fordelene ved kollektive forhandlinger er ved at svinde ind. Fagforeningen har i nogle af de her brancher mistet monopolet på arbejdskraft. Det er en svækkelse af mulighederne ved et forhandlingsbord.

Han udlægger situationen således, at hvis fagforeningerne skal modstå diverse virksomhedskonstruktioner med datterselskaber på tværs af grænserne, må de i højere grad organiserer sig internationalt.

Ifølge Jørgen Stamhus er den konflikt, som 3F nu har kastet sig ind i, den første af sin internationale art, og den bliver derfor også en lakmusprøve på fagforeningernes kræfter i internationale konflikter.

Ifølge arbejdsmarkedsforskeren øger 3F's varslede sympatistrejke i dette tilfælde presset på Norwegian. Men det ændrer ikke ved årsagen til konflikten, siger han.

- Hvis Norwegian ikke får sine omkostninger ned, så flyver Ryanair ind og tager over i stedet for.

Dermed forudser Jørgen Stamhus, at det kan blive en hul sejr for de strejkende, hvis de får deres vilje, men deres job forsvinder over til Ryanair.

/ritzau/

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip