Forsker advarer mod narkotest af gymnasieelever

Tis i en kop eller spyt på en pind inden du bliver lukket ind til gymnasiefesten.

Det er allerede en realitet for mange danske gymnasielever. Flere gymnasier har nemlig indført stikprøver af eleverne for at teste spor af stoffer i deres krop.

Men gymnasierne skal passe på med at indføre den slags kontrol af eleverne, mener Jakob Demant, lektor i sociologi på Københavns Universitet, som har forsket i unge og stofbrug.

- Man sender et signal til alle de andre gymnasieelever om, at det her er et stort problem, og at det er noget deres venner gør. På den måde normaliserer man det, og det gør også, at det formentlig er mindre grænseoverskridende at prøve, siger Jakob Demant til Ritzau.

Senest har Espergærde Gymnasium og HF ifølge Helsingør Dagblad valgt at indføre stikprøvekontrol af de elever, der er under mistanke for at være påvirket af stoffer.

Det sker i kølvandet på den politiaktionen, der blev udført på Kalundborg Gymnasium tidligere på ugen, hvor der blev fundet små mængder af narko.

Der findes ikke præcise tal på, hvor mange gymnasieelever, der eksperimenterer med illegale stoffer, men ifølge Jakob Demant er det ikke på gymnasierne, det største problem er.

- Det er generelt sådan, at gymnasieelever tager væsentligt mindre illegale stoffer end elever på de andre uddannelsesretninger, siger Jakob Demant, som dog ikke vil afvise, at der kan være problemer på enkelte gymnasier.

Heller ikke Rektorforeningens næstformand, Per Farbøl, mener, at stoffer på landets gymnasier er et stigende problem.

- Ligesom der som udgangspunkt ikke florerer stoffer på danske arbejdspladser, er det heller ikke noget, der foregår på landets gymnasier, siger han til Ritzau.

- Opstår der et enkelt tilfælde på en skole, hvor man kan se, at en elev har nogle problemer, så hjælper man dem jo.

Ved politirazziaen på Kalundborg Gymnasium blev en enkelt person sigtet for ulovlig besiddelse af stoffer.

/ritzau/

 

Dagens Gossip