Forsker afviser skræk-nyhed: E-cigaretter er ikke farligere end cigaretter

Lotte Sørensen

|

28/11/2014

Dagens topnyheder

Er e-cigaretter en god måde at vænne sig af med at ryge, eller er det blot endnu en sundhedsskadelig ting, vi kan udsætte os selv og vores omgivelser for?

Det spørgsmål så i går ud til at være endeligt besvaret, men historien byggede på en fejl. Det skriver nrk.no.

Læs også: Forskere advarer: E-cigaretter er ti gange så kræftfremkaldende som almindelig tobak

Nyheden lød, at japanske forskere havde fundet ti gange så mange kræftfremkaldende stoffer i en type e-cigaretter. Men den norske forsker Karl Erik Lund, der leder Statens institutt for rusmiddelforskning i Norge.

- Dette er ukritisk videreformidling af en kommentar, som ikke reflekterer indholdet i rapporten og er egnet til at skræmme rygeree fra skadereducerende nikotinoptag, siger han.

I henhold til den danske lovgivning omhandlende salg af e-juice med nikotin er det nemlig ulovligt at sælge e-juice med nikotin, hvorfor de fleste danske webshops udelukkende sælger e-juice uden tilføjelse af nikotin.

Læs ogsåEr dit barn med på ryge-dille? 10-årige ryger e-cigaretter

Han har læst den de japanske forskeres rapport, og ifølge ham står der intet om, at der er flere kræftfremkaldende stoffer i e-cigaretterne - tværtimod.

- Det, som står i rapporten, stemmer overens med anden forskning på området. Den styrker viden om, at e-sigaretter har lavere koncentrationer af kræftfremkaldende ingredienser end tobak, Siger Karl Erik Lund.

Læs også: Eks-rygers ben blev næsten revet af eksploderende e-cigaret: Nu pulser han igen

Herhjemme har Kræftens Bekæmpelse forholdt sig kritisk til e-cigaretterne. Her mener man, at e-cigaretterne skal forbydes samme steder, hvor man ikke må må ryge almindelige cigaretter. De fraråder, at man pulser på e-dampene, da man endnu ikke ved nok om de stoffer, man inhalerer.