Forsker: Danmark har relativt mange listeria-tilfælde

I Danmark bliver relativt mange syge af bakterien listeria sammenlignet med andre lande. Endnu har forskerne dog ikke fundet ud af hvorfor.

Det fortæller Hanne Ingmer, der er professor i mikrobiel fødevaresikkerhed ved Københavns Universitet.

Fødevarestyrelsen har tirsdag meddelt, at 12 i forvejen svækkede personer kan være afgået ved døden som følge af den livsfarlige sygdom listeriose, som kommer af bakterien listeria, der typisk er i en række fødevarer.

- Generelt ligger Danmark blandt de lande, der har relativt mange tilfælde af listeria, og det er lidt underligt, for vi har en høj fødevaresikkerhed. Der kan måske være nogle kilder, som vi ikke er helt opmærksomme på, vurderer Hanne Ingmer.

- Men generelt ser vi dog ikke listeria som et stort problem.

Ifølge Statens Serum Institut bliver der registreret omkring 50 tilfælde af listeriose om året. Der er en dødelighed på omkring 25 procent.

Hanne Ingmer peger på, at Danmark ikke burde ligge højt grundet et stort fokus på en god fødevarekontrol.

- Fødevarekontrollen er god og effektiv, og hvis man ser på andre bakterier, så ligger Danmark lavt, siger hun.

- Tidligere var der for eksempel store problemer med salmonella i æg og kylling, men det er kommet ned, så man næsten ikke finder bakterien. Så al den overvågning og kontrol, man har med fødevarer, virker umiddelbart effektiv, vurderer hun.

Fødevarestyrelsen har fundet ud af, at hovedkilden til det nuværende listeria-udbrud kommer fra virksomheden Jørn A. Rullepølser i Hedehusene.

Netop et miljø som dette er ideel for bakterien, fortæller Hanne Ingmer.

- Listeria er supergod til at etablere sig i procesudstyr, der bliver brugt til fødevarer, så derfor skal der bare komme en eller få bakterier ind. Så kan man meget hurtigt få et meget langt og vedvarende problem, siger hun.

/ritzau/

 

Dagens Gossip