Forsker: Frankrig er et logisk mål for terrorangreb

Det er langt fra tilfældigt, at Frankrig uden sammenligning er det europæiske land, der i de seneste år har været hårdest ramt af terrorangreb.

Det siger terrorforsker Magnus Ranstorp fra Forsvarshøjskolen i Stockholm, efter at en lastbil torsdag aften kørte ind i en stor folkemængde i den franske havneby Nice.

Blandt andet peger han på, at omtrent 2000 franskmænd er rejst til Syrien for at deltage i den syriske borgerkrig. Af dem vender flere hjem med planer om at angribe Vesten.

- En anden grund er, at fransktalende personer sidder i spidsen af Islamisk Stats eksterne kommandocentral inde i Syrien. Så personer, der planlægger terrorangreb i Europa, taler fransk, og flere af dem er franske, siger Magnus Ranstorp.

Hertil kommer, at Frankrig ifølge forskeren må betegnes som værende militært offensiv - både i det nordlige Afrika og i koalitionen, der bekæmper Islamisk Stat.

- Men der er mange forskellige årsager til, at Frankrig er et mål. Som en konsekvens af sociale og kulturelle spændinger er der en ret stor gruppe af personer, der kan rekrutteres. Mange er kriminelle og har kriminelle baggrunde.

- Frankrigs fængsler er også infiltreret af ekstremister, og deres fængsler har ingen antiradikaliseringsprogrammer, ligesom de er overfyldte, siger Magnus Ranstorp.

Med torsdagens angreb har der ifølge den britiske avis The Guardian været 12 terrorangreb i EU siden juli 2012. Af dem har syv ramt Frankrig.

Omfanget af angrebet i Nice er endnu ikke endeligt kendt. Men fredag middag er meldingen, at mindst 84 personer har mistet livet.

Fransk politi har identificeret føreren af lastbilen som en 31-årig fransk-tunesisk mand. Og ifølge Magnus Ranstorp tyder meget på, at angrebet har tråde til Islamisk Stat.

- Gerningsmandens fremgangsmåde stemmer overens med, hvad ledere af Islamisk Stat tidligere har opfordret til. Du skal bruge de våben eller genstande, du har. Hvis du har en kniv, skal du stikke. Hvis du har en bil, kører du dem over.

Netop den fremgangsmåde er da også tidligere set i Frankrig. To gange i december 2014 påkørte jihadister fodgængere i byerne Nantes og Dijon.

- Men lastbilscenariet er nyt, siger Magnus Ranstorp, som også fremhæver, at gerningsmanden tilsyneladende både havde sprængstoffer og skydevåben i bilen.

- Hvis det er tilfældet, planlagde han formentlig at gennemføre et endnu mere avanceret angreb ved først at køre folk ned og derefter at angribe med våben. Det kunne være gået endnu værre, siger terrorforskeren.

/ritzau/

 

Dagens Gossip