Forsker: Isil vil blive større end al-Qaida

Konflikten i Syrien har forlænget den globale jihadismes levetid, og den vil ikke forsvinde foreløbig - i hvert fald ikke i næste årti, siger den finske forsker Juha Saarinen på Forsvarshøjskolen i Helsinki.

Isil hørte tidligere til al-Qaeda, men grupperingerne har taget afstand fra hinanden siden nytår, hvor al-Qaedas leder, Ayman al-Zawahiri, sagde, at hans organisation ikke længer havde noget at gøre med Isil.

- Det var en konflikt, der beroede på, at Isil begyndte at stræbe efter mere og mere magt og sendte egne kriger til Syrien mod al-Qaedas vilje, siger Saarinen.

Isil er blevet beskrevet som mere brutal end al-Qaeda.

- Isil anvender betydeligt mere rå vold end al-Qaeda, og Isil er betydeligt mere fjendtlig over for shiamuslimer, siger Juha Saarinen.

Ideologisk er forskellene mellem bevægelserne dog ikke store.

- De står begge for en global jihad (hellig krig) og stræber efter et shariastyret område, som skal strække sig fra Irak til Syrien, og som senere skal omfatte hele den islamiske verden.

Mange islamistiske organisationer er løst tilknyttet al-Qaeda, men de fleste menes at være optaget af regionale magtkampe snarere end en global jihad. De slår til mod vesterlændinge i deres egne regioner, som al-Shabaab i Somalia og Kenya.

Juha Saarinen fremhæver, at mens al-Qaedas centrale ledelse er blevet svækket efter, at mange af deres ledere er blevet dræbt, har Isil vundet en mere fremtrædende rolle i kraft af bevægelsens fremmarch i Syrien og Irak.

Men mange eksperter udtaler sig om de to grupper med forbehold.

- I det seneste årti har man mange sagt, at al-Qaeda har været på randen af et sammenbrud, men organisationen er ikke gået under, påpeger Saarinen.

/ritzau/FNB

 

Dagens Gossip