Forsker: Kontantydelse løser ikke dagpengeproblem

Selvom der med torsdagens finanslovforlig er indført en ny, midlertidig kontantydelse, har politikerne ikke løst det grundlæggende problem i dagpengesystemet.

Det mener Bent Greve, som er professor og arbejdsmarkedsforsker på RUC.

- Jeg tror, man har fundet en løsning, som, man mener, er gangbar frem til, at dagpengekommissionens anbefalinger kommer (i september 2015, red.). Det er en måde at udskyde problemet uden at løse det, konstaterer han over for Ritzau.

Professoren peger på, at det nye tiltag ligesom forgængerne - uddannelsesydelsen og arbejdsmarkedsydelsen - er midlertidig.

- Den løser ikke det grundlæggende problem i dagpengesystemet, og man må antage, at der stadig er en del, der falder ud af systemet, selvom man har oprettet den her ydelse, som minder om den, man har i forvejen, bare med et andet navn, konstaterer professoren.

Han understreger dog, at det nye tiltag ikke er et fatamorgana.

- Ydelsen hjælper dem, der ville miste dagpengene i 2016, hvor arbejdsmarkedsydelsen hører op. De får nu en lidt længere periode, hvor de har mulighed for at få hjælp. Og så hjælper det selvfølgelig, at man fjerner forsørgerpligten hos samboende, påpeger han.

Bent Greve vurderer, at den nye ydelse især vil hjælpe de svageste ledige.

- Det er en ændring, som er mere målrettet mod de grupper på arbejdsmarkedet, som har størst risiko for ikke at have nogen dækning overhovedet. Men det har ikke ændret den grundlæggende struktur i dagpengesystemet eller gjort det konjunkturafhængigt, konstaterer han.

Dermed står de arbejdsløse efter en lang række midlertidige tiltag fortsat dårligere, end før dagpengereformen trådte i kraft.

- Den økonomiske sikkerhed og kompensation, som oprindeligt var tanken bag dagpengesystemet, er forringet. Dertil kommer, at man undervejs har forhøjet beskæftigelsesfradraget til gavn for dem, der er på arbejdsmarkedet, påpeger professoren.

/ritzau/

 

Dagens Gossip