Forsker: Kvinder er bare mere syge end mænd

Kvinder melder sig oftere syge fra jobbet end mænd. Det viser flere års forskningsprojekter med al tydelighed, ifølge den norske forsker Anne May Melsom. 

Hun bakkes op af bl.a. resultaterne fra spørgeskemaundersøgelser om sygefravær i 17 forskellige europæiske lande i perioden 1998-2008.

I stort set alle lande er kvinder oftere sygemeldte end mænd. 

I Norge lå sygefraværet blandt mænd på omkring frem procent i 2014, mens fraværet blandt vores nabokvinder var på otte procent. Det er nogenlunde stabile tal, men det er svært at sige præcis hvorfor, det ser ud, som det gør.

Norske forskere har undersøgt, om forskellen kan skyldes, at kvinder har hårdere job fysisk og psykisk, end mænd har, men det modsatte er faktisk tilfældet, og dén forklaring duer derfor ikke.

Selvom det er mænd, der dør tidligst, er det tilmed oftest kvinder, der går til lægen og desuden melder om dårligt helbred.

- Hvis jobbet skulle forklare højt fravær blandt kvinder, burde kønsforskellen i sygefraværet blive mindre, når vi sammenligner mænd og kvinder i samme jobfunktion. Men er ikke tilfældet. Det ser nærmere ud til at forholde sig modsat: Når vi ser på kvinder og mænd i samme type job, så finder vi en endnu større forskel i sygefraværet, end når vi sammenligner kvinder og mænds fravær generelt, siger forskeren Anne May Melsom, der har skrevet en doktorgrad om emnet ved Institutt for sosiologi og samfunnsgeografi på Universitetet i Oslo til Forskning.no.

Læs også: Fire familier inviterer inden for: Sådan er det at have et kronisk sygt barn

I Norge er sygefraværet i samme tråd generelt højere i kvindedominerede erhverv.

Forklaringen på, hvorfor der er en forskel, er dermed ikke fundet endnu, men Anne May Melsom peger på, at det kan være, vi bare må acceptere det og måske se det i sammenhold med, at flere kvinder stadig har “et ekstra job derhjemme” i form af familien.

En mere fleksibel arbejdsdag og øget brug af deltidsarbejde ville her være et bud på noget, der måske ville kunne ændre på forskellen, siger hun.
 

Følg Dagens Sundhed for flere lignende artikler:

 

 

 

Dagens Gossip