Forsker: Lønmodtagerne vil have flere penge i posen

Når topforhandlerne fra arbejdsgiverne i Dansk Industri og lønmodtagerne i den faglige paraplyorganisation CO-Industri sætter sig til forhandlingsbordet lørdag, er øvelsen at lægge snittet dér, hvor de kan tilfredsstiller både arbejdsgivere og 240.000 lønmodtagere på industriens område.

Det siger arbejdsmarkedsforsker og professor ved Aalborg Universitet, Henning Jørgensen.

- Parterne ved godt, at efter fire år med to kriseoverenskomster, der er de smalleste siden krisen i 1930'erne på det private arbejdsmarked, er der forventninger hos lønmodtagerne om, at der simpelthen skal mere i lønningsposen.

- Lønmodtagerne kan se, at aktiekurserne er steget, betalingsbalanceoverskuddet er rekordstort og der er ikke de store problemer med konkurrenceevnen. De har set, at der under krisen har været omfordeling fra løn til profit, og det vil de have stoppet, siger Henning Jørgensen til Ritzau.

Ved de to seneste kriseoverenskomster, hvor det i følge professoren stort set kun var en vedligeholdelse og hvor vi skal tilbage til 1930'erne for at finde lignende lave lønstigningstakter.

Overenskomsten dækker primært industriens eksportområde, og den vil lægge linjen for overenskomstforhandlingerne på transport- og bygge og anlægsområdet.

Derfor er der ifølge professoren også forventninger om, at overenskomsten på industriens område vil indeholde noget om social dumping.

- Når det ikke i det politiske system har været muligt at komme videre med social dumping, hvor den sidste finanslov pludselig blev blå i stedet for rød, er det nu arbejdsgiverne, der må betale for det. Der er ikke sket noget som helst på det område siden 2010.

- Det er især også vigtige på transport og bygge-anlæg områderne, der i deres kommende forhandlinger afspejler vilkårene i overenskomsten på industriens område, siger Henning Jørgensen.

Topforhandlerne fra Dansk Industri er administrerende direktør Karsten Dybvad og viceadministrerende direktør Kim Graugaard. På den anden side af bordet fra CO-Industri forhandler forbundsformand Claus Jensen og CO-Industris næstformand Mads Andersen.

Med sig i Industriens Hus, hvor forhandlingerne foregår, har parterne alle underudvalg, der også er en del af forhandlingerne.

/ritzau/

 

Dagens Gossip