Forsker: Lukasjenko kunne vinde præsidentvalg uden fusk

Alle forventer, at den hviderussiske præsident Alexander Lukasjenko genvinder magten som landets præsident, når resultatet fra søndagens præsidentvalg i Hviderusland ligger klart.

Samtidig er der dog mange, der beskylder Lukasjenko for at manipulere med valgresultatet og flere oppositionsledere har tidligere været på gaden for at demonstrere mod "Europas sidste diktator".

Men selv hvis der ikke blev fusket med valgresultatet, ville Lukasjenko formentlig blive genvalgt. Det vurderer Flemming Splidsboel Hansen, der er seniorforsker på Dansk Institut for Internationale Studier, Diis.

- Jeg tror, at han ville vinde alligevel. Men en del af forklaringen er selvfølgelig også, at han undertrykker medierne. Det betyder, at alle modkandidater i realiteten er ukendte, siger Flemming Splidsboel Hansen.

De seneste 21 år har Alexander Lukasjenko siddet tungt og godt på tronen i Hviderusland. Siden han i 1994 kom til magten har han stensikkert genvundet magten ved alle præsidentvalg siden da. Altid med omkring 80 procent af stemmerne.

Flemming Splidsboel Hansen påpeger, at Lukasjenko har holdt Hviderusland i et jerngreb, hvor der ikke er blevet plads til nogen særlige reformer, og hvor det altså er stort set umuligt for kritikere og medier at manøvrere.

- Men der er også en helt oprigtig støtte til ham i en del af befolkningen, fordi han har formået at skabe en eller anden form for fornemmelse af, hvad det vil sige at være hviderussisk, siger Flemming Splidsboel Hansen.

I EU er der generelt bekymring i forhold til Hviderusland, lyder det. Også selvom Lukasjenko har markeret sig positivt i forbindelse med konflikten i Ukraine.

- Hviderusland er stadig en sten i skoen på EU, fordi der er tale om et af verdens mest undertrykkende styrer, der ligger lige på grænsen til Polen og Litauen, siger Flemming Splidsboel Hansen.

Han vurderer i øvrigt, at Hviderusland havde stået bedre uden Lukasjenko, og at landet i så fald ville minde mere om sine grænselande.

- Hvis han ikke havde været der, tror jeg, at vi havde set et mere positivt Hviderusland, der måske mindede om en blanding af Polen og Litauen.

/ritzau/

 

Dagens Gossip