Forsker: Mulig ny premierminister tegner godt for Irak

Det er umiddelbart positivt for Irak, at landets præsident, Fouad Masoum, har bedt den shiamuslimske leder Haider al-Abadi om at danne ny regering og dermed forbigået landets nuværende premierminister, Nuri Al-Maliki.

Det vurderer Helle Malmvig, der er seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier.

- Det er en god nyhed, da alt er bedre end Maliki. Maliki er blevet kendt for kun at være shiaernes leder og har ikke haft nogen legitimitet hos sunnierne og kurderne. Han har ikke kunne formå at oprette en solid stat, siger hun.

Haider al-Abadi er ligesom Nuri Al-Maliki shiamuslim og er i øjeblikket første viceformand i parlamentet.

Helle Malmvig beskriver ham som et forholdsvis ubeskrevet blad, der fremadrettet skal kunne formå at balancere rigtig mange hensyn, hvis han skal blive i stand til lede Irak bedre end Nuri Al-Maliki.

- Man håber, at han kan danne en regering, som er mere inkluderende end Maliki har været, og formå at få nogle af de vigtigste stemmer hos sunnierne og kurderne med og den vej rundt få opbygget noget mere legitimitet, siger hun.

Helle Malmvig nævner også, at såfremt Nuri Al-Maliki træder tilbage, vil det være positivt for den støtte og hjælp Irak kan få udefra, da det blandt andet har været USA's ønske at få en ny politisk ledelse.

- Der er dog mange forhindringer forude, for vi ved endnu ikke, om Maliki overhovedet har tænkt sig at træde tilbage, siger hun.

Nuri Al-Maliki har siddet på posten siden 2006 og har hele tiden holdt fast på, at han bør tage en tredje periode som premierminister.

Han er blandt andet blevet beskyldt for at have marginaliseret den sunnimuslimske befolkning og den vej rundt givet bevægelsen Islamisk Stat (IS) frit spil, hvilket har drevet mange tusinde irakere på flugt.

/ritzau/

 

Dagens Gossip