Forsker: Norsk terrortrussel er meget alvorlig

Det tyder på, at det kan være en alvorlig terrortrussel, som den norske efterretningstjeneste har modtaget. Ellers ville den ikke være blevet offentliggjort, vurderer Cato Hemmingby, der er forsker ved politihøjskolen i Oslo og terrorekspert.

Han mener samtidig, at offentliggørelsen af truslen skal virke afskrækkende på den eller de personer, der planlægger terroraktionen.

- Det vil også gøre folk mere årvågne, og PST (Politiets sikkerhedstjeneste, red.) vil få mere tid til at finde ud af mere om truslen, siger han til NTB.

Det norske efterretningsvæsen har torsdag formiddag offentliggjort, at en ekstremistisk gruppe med tilknytning til Syrien har planlagt en terroraktion i Norge en af de kommende dage.

Hemmingby er ikke overrasket over, at truslen kommer netop fra Syrien-konflikten.

- Der er mange, der har været dernede. Blandt andet i England har man set angreb planlagt fra folk, som er kommet hjem fra Syrien, eller angreb som er planlagt fra Syrien, siger han.

Det norske efterretningsvæsen kalder truslen alvorlig, men har ingen informationer om, hvor eller hvornår, terroraktionen er planlagt til at finde sted.

Hemmingby vurderer, at de typiske mål for den slags terrorisme er symbolske - eksempelvis myndighedsinstitutioner, flypladser og togstationer. Her har det norske politi allerede øget sin tilstedeværelse.

- Angreb mod civile mål i det offentlige rum har stort skadepotentiale og er vanskeligt at håndtere, siger Hemmingby.

Han understreger samtidig, at der er flere andre vestlige lande, der lever med den slags konkrete terrortrusler og nævner England og Frankrig som eksempler.

- Som regel afblæses eller standses sådanne trusler. Det er vigtigt at få dette lidt ned på jorden, selvom det er alvorligt.

/ritzau/NTB

 

Dagens Gossip