Forsker: Ny naturfond står med store udfordringer

Det er godt, at miljøministeren fra starten slår utvetydigt fast, at Den Danske Naturfond skal bruges målrettet til at skabe mere og bedre natur.

Det siger en af Danmarks og verdens førende forskere i biodiversitet, professor Carsten Rahbek, leder af Center for Makrobiologi, Evolution og Klima på Københavns Universitet.

- En helt afgørende forudsætning for fondens succes er at holde fokus på at sikre gode områder for naturen og ikke bruge penge på forfejlede opkøb af landbrugsjord, der bare ikke kan bruges til andet, siger han til Ritzau.

Miljøministeren har netop offentliggjort en aftale, som baner vejen for den nye fond. Den skal med en lille milliard kroner i ryggen fra dels staten og dels private fonde købe arealer op og hjælpe den pressede natur.

I spidsen for fonden skal der udpeges en uafhængig bestyrelse. Under bestyrelsen skal der sidde et rådgivende udvalg med folk fra grønne foreninger, landbrug og fagkundskab fra universiteterne.

- Den anden store udfordring for naturfonden er, at der kommer til at sidde fagkundskab i selve bestyrelsen og ikke kun i det ngo-dominerede rådgivende udvalg, der jo ikke skal træffe beslutninger, siger Carsten Rahbek.

Som andre forskere peger han på erfaringerne fra det stort anlagte projekt med danske nationalparker som et eksempel, der bør læres af og ikke gentages.

Her slog Rigsrevisionen i december fast, at der ingen garanti er for, at nationalparkerne faktisk bidrager til målet om at styrke og udvikle naturen. Rigsrevisionen kritiserede også manglen på effektive og faglige styringsredskaber.

- Endelig er det utrolig vigtigt, at naturfonden får en flot start. De første to-tre projekter skal signalere fondens værdier og mål på en overbevisende måde. Ellers får man ikke succes med at engagere både erhvervsliv, fonde og den brede offentlighed i projektet, siger Carsten Rahbek.

/ritzau/

 

Dagens Gossip