Forsker ønsker skarp grænse for frivillige i børnehaver

Der skal være meget mere frivilligt arbejde i landets daginstitutioner, mener børne- og undervisningsminister Ellen Trane Nørby (V).

Og ulønnede hænder kan være en fornuftig idé, så længe de frivillige voksne holder sig fra det pædagogiske arbejde. For det er afgørende, at der er en tydelig grænse mellem pædagogernes arbejde og de opgaver, som frivillige skal varetage.

Sådan lyder det fra forsker Thomas Boje fra Institut for Samfundsvidenskab og Erhverv ved RUC. Han er ekspert i arbejdsforhold og socialvidenskab.

- Det skal nødigt være sådan, at frivillige overtager det pædagogiske arbejde. Vi har i dag en situation, hvor der er mange børn per pædagog.

- I mange institutioner er normeringen faldet. Hvis man lader den falde yderligere, fordi frivillige løser nogle af pædagogernes opgaver, så er det meget problematisk, siger han.

Frivillige kan sagtens spille fodbold med børnene, tage med på tur som en ekstra voksen eller hjælpe til med madlavning i køkkenet. Men det er et problem, hvis frivillige voksne erstatter pædagoger, så der er færre kræfter til holde øje med børnenes trivsel, lyder det.

Frivillig arbejdskraft er ikke et nyt fænomen i den offentlige sektor, men det er accelereret de seneste år, forklarer Thomas Boje.

- Man skal ikke være blind for, at det betyder, at der ansættes færre i den offentlige sektor.

Plejehjem, sygehuse og daginstitutioner nyder allerede godt af de ulønnede hænder. Cirka en femtedel af det samlede frivillige arbejde i Danmark udføres i den offentlige sektor. Og her er blandt andet selvejende børnehaver ikke medregnet.

Brugen af frivillige i daginstitutionerne er bare et af flere områder, der skal diskuteres i et udvalg, som børne- og undervisningsministeren Ellen Trane Nørby vil nedsætte.

Udvalget skal undersøge, hvordan hverdagen i daginstitutionerne kan organiseres bedre end i dag. Det skal sikre, at institutionerne i højere grad lærer af hinandens erfaringer.

/ritzau/

 

Dagens Gossip