Forsker om DI's praktikindsats: Det er på høje tid

Skrevet af admin

16/03/2015

Dagens topnyheder

Dansk Industri (DI) tager mandag hul på en kampagne, der skal sikre, at flere unge på erhvervsuddannelser får en praktikplads på landets virksomheder.

Men DI har tøvet alt for lang tid med at gøre noget ved et af arbejdsmarkedets største problemer.

Det mener Henning Jørgensen, arbejdsmarkedsforsker og professor ved Aalborg Universitet.

Dermed er han på linje med Mattias Tesfaye, folketingskandidat for Socialdemokraterne, der til Politiken siger, at "klokken er fem i minutter 12", hvis puklen af unge uden praktikplads skal fjernes.

- Det kommer alt, alt for sent. Den er ikke fem minutter i. Klokken er slået 12.

- Vi har 13.000 unge, der mangler en praktikplads og ikke kan gøre deres uddannelse færdig. Men for et år siden var det 13.200. Vi har altså haft det her problem i lang tid, uden at DI har villet tage sig af det, siger Henning Jørgensen til Ritzau.

Spørgsmål: Men det gør organisationen så nu?

- DI må være kommet frem til den erkendelse, at skylden for de manglende praktikpladser ligger ude i virksomhederne og ikke hos de unge. Hvis der ikke sker noget nu, så løber virksomhederne ind i flaskehalsproblemer, siger Henning Jørgensen.

Han henviser her til en undersøgelse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, som viser, at der i 2020 vil mangle 30.000 faglærte i Danmark.

- Det er en meget kritisk situation. Både for DI, arbejdsgiverne, men også for det politiske system, at det først er nu, at nogen vågner op, siger Henning Jørgensen.

Især de store virksomheder er ifølge arbejdsmarkedsforskeren for nærige med praktikpladserne.

- De kunne og burde tage flere lærlinge ind. De tænker for egoistisk, og derfor er det godt, at DI endelig skifter signal. DI har ikke villet acceptere, at virksomhederne har et ansvar. Men politikernes indsats har også været alt for mangelfuld, siger forskeren.

/ritzau/