Forsker: Tegner til mere permanent våbenhvile i Gaza

Der er umiddelbart lagt op til en mere permanent våbenhvile i Gaza-konflikten, efter at Israel er lykkedes med at ødelægge alle de palæstinensiske tunneler, der forbinder Israel og Gazastriben.

Det altafgørende for en permanent våbenhvile bliver dog udfaldet af kommende forhandlinger mellem parterne i Kairo i Egypten.

Det vurderer Helle Malmvig, der er seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier med særlig viden om Israel-Palæstina-konflikten.

- Det ligner, at det bliver en mere permanent våbenhvile, hvilket skyldes, at Israel nu har fået ødelagt de tunneler, som de gerne ville. Det har været et af Israels erklærede mål, siger Helle Malmvig.

- Men Hamas har heller ikke nogen interesse i at bryde våbenhvilen. Hvis jeg skulle se nogen bryde den, så skulle det være grupper, som Hamas ikke har kontrol over, siger hun.

Hun vurderer dog, at det altafgørende for en længere periode uden kampe bliver, hvad de kommende forhandlinger mellem Egypten, Hamas og Israel ender ud med.

Her skal der blandt andet diskuteres de begrænsninger, der er i forhold til varer og personer ind til Gaza.

- Hamas får nok ikke alt, hvad de vil have, da de er klare "underdogs". Men på den anden side føler jeg mig ret overbevist om, Egypten som mægler vil lette restriktionerne på deres grænseovergang til Gaza, vurderer Helle Malmvig.

Våbenhvilen trådte i kraft klokken syv tirsdag dansk tid, efter at Hamas-bevægelsen og Israel mandag aften accepterede et egyptisk forslag om at begynde en våbenhvile på 72 timer.

Israel trak kort inden våbenhvilen samtlige sine soldater ud af Gazastriben.

Kort inden våbenhvilen trådte i kraft, blev der dog affyret raketter ind over Israel, som Hamas efterfølgende påtog sig ansvaret for.

Fredag i sidste uge blev der ligeledes indgået en våbenhvile, som FN og USA var med til at forhandle.

Den holdt dog ikke længe, da Israel efter kort tid anklagede Hamas for at have brudt den, hvorfor Israel ophævede våbenhvilen.

/ritzau/

 

Dagens Gossip