Forsker: Valget i Israel kan afslutte fredsprocessen

18/03/2015 10:10

admin

Nyheder

Mest læste i dag

Benjamin Netanyahu og højrepartiet Likuds valgsejr i Israel slår med stor sandsynlighed det sidste søm i kisten for fredsprocessen og en palæstinensisk stat, mener analytiker.

Likud og Benjamin Netanyahu har meget tydelig udtalt, at der ikke vil blive nogen palæstinensisk stat, og at der overhovedet ikke er planer om at forhandle, og at der heller ikke er nogen at forhandle med, lyder det fra en svensk mellemøstforsker.

- For palæstinenserne har det været fuldstændig håbløst i de seneste år, og nu bliver det endnu mere håbløst, siger Björn Brenner fra Försvarshögskolan i Sverige.

På den internationale arena har Sveriges socialdemokratiske udenrigsminister, Margot Wallström, været en af de mest fremtrædende personer i kampen for en palæstinensisk stat, i og med Sverige har anerkendt Palæstina.

En drøm, som ifølge Björn Brenner er mere fjern end nogensinde.

- Fredsprocessen har været død i de seneste to år. I den periode har det internationale samfund talt om, at der er en risiko for, at der ikke længere findes nogen mulighed for en palæstinensisk stat, siger den svenske mellemøstforsker og tilføjer:

- Hvis udviklingen fortsætter kan det betyde, at Benjamin Netanyahu banker det sidste søm i kisten for den palæstinensiske stat.

Brenner har vanskeligt ved at se, hvad det internationale samfund kan gøre for at få fredsprocessen tilbage på sporet, når Netanyahu er ved magten.

- Israel er et suverænt land, som vi har svært ved at påvirke udefra. Hvis nu Israel med Benjamin Netanyahu i spidsen beslutter sig for, at der ikke skal være noget Palæstina, så kan jeg ikke se, hvad vi kan gøre udefra, siger Brenner og tilføjer:

- Det skulle da lige være en aktiv politik mod Israel med sanktioner, men det er ikke aktuelt i den nuværende situation.

Ligesom mange andre analytikere, så er Björn Brenner overordentlig overrasket over valgresultatet.

/ritzau/TT