Forsker: Yngre bryster skal også tjekkes for kræft

Det viser en ny undersøgelse lavet af læger på Harvard Medical School i USA.

Her undersøgte de 7301 brystkræftpatienters baggrunde, og hele 71 procent havde aldrig fået lavet en mammografi, altså et røntgenbillede af brysterne, som kan afsløre kræftknuder. Halvdelen af dem, der mistede livet, var under 50 år gamle.

Det får Blake Cady, der står i spidsen for undersøgelsen, til at anbefale, at man screener for brystkræft allerede fra 40 års-alderen.

Læs også: Paradise-Tinna tabte kampen: Sådan undgår du livmoderhalskræft

- I sin biologiske natur er brystkræft, der rammer yngre kvinder, mere aggressiv, mens den hos ældre kvinder er langsommere. Det tyder på, at det mest omkostningseffektive, praktiske og biologisk sikre er at screene ældre kvinder sjældnere, og yngre kvinder oftere, siger han i en pressemeddelelse.

Han fortæller, at selvom man er blevet meget bedre til at behandle brystkræft, er regelmæssige screeninger stadig lægernes mest effektive våben mod sygdommen.

Læs også: Kræftpatienter venter stadig for længe

Det er Murray Rebner, præsident i det amerikanske selskab for brystscanning helt enig i.

- Hvert år tager brystkræft for mange af vores mødre, hustruer, søstre og veninder. Skønt denne undersøgelse ikke bringer dem, vi har mistet, tilbage, viser den tydeligt, at mammografi redder liv, og at mange flere dødsfald kan undgås gennem regelmæssig screening, siger Murray Rebner.

I Danmark bliver kvinder i alderen 50-69 år tilbudt en mammografi hvert andet år. Ifølge Sundhedsstyrelsen fik 4600 kvinder brystkræft i 2011, og ca. 1300 døde af sygdommen. Af alle brystkræftramte det år var 2500 i alderen 50-69.

Følg Dagens.dk på Facebook - klik her og vær med

 

Dagens Gossip