Forskere advarer: CO2-niveauet nåede ny rekord i 2013

Niveauet af CO2 i atmosfæren steg sidste år i det hidtil hurtigste tempo, siden pålidelige målinger begyndte for tre årtier siden, skriver Den Meteorologiske Verdensorganisation, WMO, i sin årsrapport.

Rapporten konstaterer samtidig, at drivhusgasserne i atmosfæren nåede op på et rekordhøjt niveau i 2013.

- Vi ved uden tvivl, at vores klima er under forandring, og at vejret bliver mere ekstremt på grund af menneskelige aktiviteter såsom afbrænding af fossile brændstoffer, siger WMO's generalsekretær, Michel Jarraud, i forbindelse med rapportens offentliggørelse.

- Udslip af CO2 i fortiden, i nutiden og fremtiden har en ophobende effekt på både global opvarmning og på forsuringen af verdenshavene. De fysiske grundlove står ikke til at ændre. Tiden er ved at rinde ud for os, advarer han.

Koncentrationen af kuldioxid og metan slog alle rekorder i 2013. De globale koncentrationer af CO2, som er den vigtigste drivhusgas, der forårsager global opvarmning, er nu 42 procent højere end i 1750 - før den industrielle revolution.

Afbrænding af kul og olie samt produktion af cement er med til at øge CO2-niveauet. CO2 forbliver i atmosfæren i hundredvis af år, i havene endnu længere. Det har store følger for verdenshavene, der forsures, og hvor økosystemer følgelig ændres.

WMO siger, at det nuværende forsuringsniveau aldrig har været så højt som nu - i det mindste ikke i de seneste 300 millioner år.

Meteorologerne fra WMO, der hører under FN, har tidligere peget på en lang række ekstreme klimahændelser: Rekordsmeltning af havisen i Arktis, ødelæggende tørke i USA, Rusland og Kina, tropiske orkaner i Caribien og på USA's østkyst samt oversvømmelser i Vestafrika og Pakistan.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip