Forskere: Derfor er ammehjerne en myte

Mange nybagte mødre mener, at de efter fødsler får en såkaldt "ammehjerne". En tilstand, hvor hjernen arbejder på lavt blus, formentlig fordi den ikke bruges i samme omfang, fortæller Daily Mail

Helt op til 80% af gravide og nybagte mødre mener, at de bliver mere glemsomme og deres opmærksomhed svækkes. 

Forskere ved Brigham Young University i Salt Lake City i USA har lavet en undersøgelse, hvor de ville sammenligne kvinder, som "led" af ammehjerne mod kvinder, som altså ikke var gravide eller havde børn. 

Læs også: Forældre opsøger livsfarlige sygdomme til deres børn

De bad 21 gravide kvinder gennemføre forskellige opgaver, som skulle teste deres mentale tilstand. Nogle måneder efter de havde født skulle de gennemgå en række opgaver igen. 

Ligeledes skulle 21 kvinder, som aldrig har været gravide eller havde børn gennemgå de samme tests. 

Undersøgelsen viste, at der absolut ingen forskel var i de i tre timer lange opgaver i hukommelse, opmærksomhed og organisatoriske færdigheder. Prøverne viste således at ingenting ændrede sig før og efter fødslen. 

Læs også: Aarhus bygger verdens største klokke, der ringer, når børn fødes

Men når man spurgte de gravide og mødrene om resultatet, så følte de, at de havde klaret sig dårligere.

Michael Larson, ledende forsker på projektet, fortæller, at han er overrasket over kvindernes følelse af at klare sig dårligt. 

- Den følelse af at klare sig dårligt er meget til stede, selvom resultatet viser det modsatte,- siger han. 

Læs også: Hun vasker dukkens ansigt væk og maler et nyt - når du ser resultatet, vil du gøre det samme

Undersøgelsen er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Journal of Clinical and Experimental Neuropsychology, hvor forskerne påpeger, at mødre er ekstra opmærksomme på hukommelsessvigt og derfor lægger mere mærke til dem end normalt. Derfor føles det som om, at de sker hyppigere. Men det er altså ikke tilfældet. 

Han håber, at resultatet af undersøgelse vil få gravide og nybagte mødre til at værdsætte livet mere og erkende, at 'ammehjerne'-ideen ikke findes. 

 

Følg Dagens Mødre for flere lignende artikler:

 

 

Dagens Gossip