Forskere: Disse almindelige produkter ødelægger mænds sædkvalitet

Hvis du skal sætte dine penge på dén løber, der skal nå hurtigst i mål, og du kan vælge mellem tre forskellige:

Den ene er langsom, den anden middelmådig og den sidste hurtig til at komme frem, ja så er valget ikke svært, vel?

Hvis du vil have børn, ønsker du ligeledes for dig selv, at dine sædceller er hurtige til at nå frem til ’målet’ – det ubefrugtede æg.

Men flere unge mænd oplever og vil opleve at have trukket nitten; den langsomme løber så at side.

Det viser ny, svensk forskning, der sammenkæder sædcellers evne til at bevæge sig fremad med skaderne fra ftalater. Forskningen er udgivet i Sciencedirect.

Ftalater er en samlet betegnelse for en række blødgørende stoffer, der er farveløse, vandopløselige og som gennem længere tid har været under mistanke for at fremkalde hormonelle forstyrrelser i mennesker og dyr.

Ftalater findes i tapet, sandaler, neglelak, parfumer, tæpper, sofaer og mange andre dagligdagsprodukter og ting, du finder i dit hjem.

Læs også: Kvinde allergisk over for sin mands sæd: Det er mere almindeligt, end man tror

Problemet med stofferne er, ifølge det nye studie, at de med sikkerhed skader sædcellernes bevægelighed eller såkaldte ’motilitet’, hvilket betyder, at mænd, der har været udsat for ftalater, risikerer at få svært ved at få børn.

- Vi har studeret metabolide niveauer af ftalatet DEHP i urin som en indikator for, at testpersonen har været udsat for stoffet, såvel som sædkvaliteten hos 300 mænd i alderen 18 til 20, siger Jonatan Axelsson, der er forsker ved afdelingen for labaratorie medicin ved Lund Universitet til Science Daily.

- Resultater viser, at jo højere niveauet af stoffet var, jo lavere var sædens bevægelighed, uddyber han.

Undersøgelserne viste, at blandt den fjerdel af mændene, der havde de tydeligste tegn på at være udsat for ftalatet og dermed de højeste niveauer af det i deres urin, bevægede 46 procent af sædcellerne sig fremad.

For den fjerdel af mænd, der havde de laveste niveauer af stoffet i deres urin, var andelen af sædceller, der bevægede sig fremad på 57 procent – altså 11 procentpoint højere.

Tidligere studier viser, at der er en direkte sammenhæng mellem sædcellers bevægelighed og chancen for at blive gravid – apropos det indledende løbeeksempel betyder det, at mænd, der udsættes for stofferne, i højere grad har ”langsomme løbere" i pungen.

Følg Dagens Sundhed for flere lignende artikler:

 

 

 

Dagens Gossip