Forskere: Ebola kan have betydet 11.000 malariadødsfald

Sygommen malaria kan både forebygges og behandles, så smittede ikke dør.

Men i de tre vestafrikanske lande, der har været hårdest ramt af ebolaudbruddet, har 11.000 mennesker måske mistet livet, selvom de kunne have undgået døden.

Det skyldes sundhedssystemer, der kollapsede under byrden af ebolasmittede, lyder det fra en gruppe forskere fredag.

Deres undersøgelse peger på, at ebola "kan have resulteret i nærmest lige så mange malariadødsfald som dødsfald, der skyldes selve ebola-virussen", skriver det medicinske tidsskrift The Lancet, som publicerer forskningen.

- Den vedvarende ebolaepidemi i dele af Vestafrika overrumplede i 2014 et allerede skrøbeligt sundhedssystem, hvilket gjorde behandlingen af malaria umulig, siger Patrick Walker fra Imperial College London.

Walker er hovedforfatter til undersøgelsen og sammen med et forskerhold har han studeret data om forebyggelse og behandling af malaria fra 2000 til marts 2014 i Guinea, Sierra Leone og Liberia for at vurdere de potentielle konsekvenser af ebola.

I det værst tænkelige scenario, hvor man antager, at ebolaepidemien stoppede enhver form for malariabehandling, var der i 2014 en stigning på 45 procent i antallet af malariatilfælde i Guinea, 88 procent i Sierra Leone og 140 procent i Liberia.

Det svarer til henholdsvis 1,6 millioner, 1,3 millioner og 520.000 smittede.

Uden klinikker og hospitaler til at tage sig af behandlingen ville det have resulteret i 11.000 dødsfald i de tre lande tilsammen, vurderer forskerne.

- Vores fremskrivninger viser de egentlige humanitære konsekvenser af ebolaepidemien, siger Walker og fortsætter:

- I områder hårdt ramt af ebola er den indirekte konsekvens for malaria-patienter, at antallet af døde af malaria er i samme størrelsesorden som antallet, der er døde af ebola.

Ifølge WHO har flere end 10.800 mennesker mistet livet til ebola.

Ifølge forskningen i The Lancet er yderligere 3900 mennesker formentlig døde af malaria, fordi leveringen af myggenet behandlet med insektmiddel blev forhindret.

/ritzau/AFP

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip