Forskere: Et godt forhold til mor kan sænke dit stress-niveau

Det kan være en god ide at tage mor med til eksamen, til fødslen af dit barn eller til en anden situation, hvor stress-niveauet stiger.

I hvert fald, hvis man skal tro et stykke nyt forskning fra Queen's Universitet. Forskerne ville undersøge en teori (den såkaldte ”social baseline ”-teori) om, at vi mennesker med tiden har tilpasset os til at være i nærheden af andre mennesker.

En gruppe mødre og døtre blev i forsøget spurgt, hvordan de vil rangere deres forhold – altså hvor tætte, de mente, de var på hinanden.

Derefter blev døtrene bedt om at holde en improviseret tale, mens deres fysiske stressniveau blev målt via deres hud. En gruppe af mødrene blev herefter bedt om at holde deres datter i hånden under talen, mens en anden gruppe af mødrene skulle undlade at røre ved deres datter. 

Læs også: Mor gravid i 8. måned viser sammen med sin datter, hvordan en dans skal skæres

Forsøget viste, at den fysiske kontakt betød, at de døtre, der holdt deres mor i hånden, blev mindre stressede – uanset hvilket forhold de havde anført, de havde til deres mor (altså tæt eller ej).

Blandt de forsøg, hvor mødrene ikke holdt deres datter i hånden, var det udeulukkende dem, der havde anført, at de havde et tæt forhold til deres mor, der håndterede deres stress bedst muligt.

Læs også: Mødre tilstår: 10 gange mit barn gjorde noget ekstremt mærkeligt

- Vores resultater viser, at vi er bedre i stand til at overkomme udfordrende situationer, når vi er tæt på hinanden – enten fysisk eller følelsesmæssigt – på folk vi elsker, siger Jessica Lougheed, der er en af forskerne bag studiet til Sciencedaily.

Hun understreger dog, at det endnu ikke er muligt at overføre forsøgets resultater til andre relationer - fx parforhold eller venskaber. Det skal der forskes mere i, mener hun. 

Følg Dagens Mødre for flere lignende artikler:

 

Dagens Gossip