Forskere: Folk der er f**king gode til at bande har en meget vigtig fordel

12/12/2015 15:25

Jesper Larsen

Nyheder

Mest læste i dag

Det er sjældent særlig velset at bande. 

Personer der bander meget bliver ofte opfattet som værende dovne og uden dannelse, men ny forskning tyder på, at det forholder sig helt omvendt. 

Et rigt omfang af bandeord hos en person er rent faktisk et sundt tegn, fordi personen dermed også ligger inde med et bredt ordforråd generelt, hvilket er en særdeles god evne at have, når man skal begå sig i samfundet. 

Forskerne afviser dermed, at folk der bander meget skulle være mindre intelligente og have et mindre ordforråd end normalt. 

- Personer der bruger bandeord ofte forstår ordenes generelle udtryksfulde indhold samt de nuancerede sondringer, der kræves, når de nedsættende ord skal bruges hensigtsmæssigt, skriver de to amerikanske forskere bag undersøgelsen, Kristin Jay og Timothy Jay, i det videnskabelige tidsskrift, Language Sciences.

Forskerne tog udgangspunkt i forestillingen om, at et højt forbrug af bandeord skyldes et svagt ordforråd, der får folk til at bande, fordi de ikke kender nok ord til at udtrykke sig uden. 

De brugte universitetsstuderende som forsøgskaniner, som de bad om at sige så mange bandeord som muligt på 60 sekunder. Det sammenlignede de med evnen til at opremse andre ting, eksempelvis så mange dyrearter som muligt på 60 sekunder. 

Her viste det sig, at dem der havde det største lager af bandeord, også var dem der kunne producere flest ord i de andre kategorier. 

Og hvis det virkelig var sandt, at et højt forbrug af bandeord skyldes et svagt ordforråd, så ville resultatet have været omvendt. 

- Vi kan ikke undgå at dømme andre personer for deres tale, men uheldigvis er der misforståelser forbundet med brugen af bandeord. Det er en almindelig opfattelse, at folk der bander ofte er dovne, uden tilstrækkeligt ordforråd, er uden uddannelse, og at de mangler selvkontrol, skriver de om deres undersøgelse, der altså modbeviste alle fordommene.

- De overordnede resultater af undersøgelsen viser, at et bredt forbrug af bandeord er positivt forbundet med en bred brug af andre ord, og dermed underminerer det tesen om at brugen af bandeord skyldes et fattigt sprog, skriver de.