Forskere: Frygtet skrækøgle spiste hajer til frokost

Forestil dig en gigantisk dinosaurus - større end den frygtede Tyrannosaurus rex - der svømmede blandt forhistoriske hajer, og spiste dem til frokost.

Sådan et bæst levede for 95 millioner år siden, men først nu er det ifølge forskere fra University of Chicago bevist, at Spinosaurus aegyptiacus, som dyret hed, var tilpasset til et liv både i vand og på land.

Det skriver det videnskabelige amerikanske tidsskrift Science.

Spinosaurus vejede omkring 20 ton og var lige så lang som en lastbil. Den havde en mandshøj finne på ryggen, en lang hale og svømmehud mellem tæerne, hvilke gjorde, at den problemfrit kunne jagte føde i vand.

- Disse kendetegn er en kraftig indikation på, at Spinosaurus var den første dinosaurus, der tilbragte en betydeligt del af tiden i vandet, siger palæontolog Nizar Ibrahim fra University of Chicago.

I Steven Spielberg-filmen "Jurassic Park" fra 2001 optræder Spinosaurus i en scene, hvor den angriber og dræber en tyrannosaurus rex med et bid til halsen.

Men ifølge forskerne var Spinosaurus slet ikke adræt nok på landjorden til at kunne true en tyrannosaurus rex.

- Beviserne tyder på, at den ikke kunne holde balancen i længere tid på sine bagben, siger Paul Sereno, en anden palæontolog bag artiklen i Science.

I stedet var Spinosaurusens største fordel, at den kunne klare sig både i vandet og på landjorden. Det er dog uklart, præcis hvordan den har bevæget sig i vand.

- Det er en blanding af en and og en krokodille. Vi har ikke noget nulevende dyr, der ligner, som vi kan bruge som model. Det bliver interessant at finde ud af i fremtiden, siger Paul Sereno.

Det er dog ikke alle forskere, der er enige i udlægningen i Science. Ifølge andre palæontologer, som nyhedsbureauet AFP har talt med, var vandløbene i de områder, hvor Spinosaurus jagtede føde, ikke dybe nok til, at den decideret kunne bruge sin kropsbygning til at svømme.

/ritzau/AFP

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip