Forskere i milliardprojekt må droppe Danmark

Skrevet af admin

|

29/11/2013

Dagens topnyheder

Trods en investering på 1,4 milliarder kroner i verdens førende forskningsanlæg kan Danmark glemme alt om at få topforskere fra USA, Kina og Indien til landet, skriver Jyllands-Posten.

De mange penge bliver postet i neutronstråleanlægget European Spallation Source (ESS), som bliver verdens største mikroskop, i Lund i Sverige.

Projektets samlede pris er 11 milliarder kroner, og planen er, at forskernes viden skal smitte af på danske universiteter og virksomheder, når de op mod 5000 forskere fra hele verden, som forventes at strømme til Øresundsregionen hvert år, går i gang.

Men forskere uden for EU kan på grund af danske udlændingeregler slet ikke slå sig ned i Danmark, fordi arbejdspladsen ligger 50 minutter væk i Lund og dermed i et andet land.

Det kommer til at koste viden og vækst, mener Vivian Lindberg, der er chef for den afdeling på Københavns Universitet, der står for ansættelsen af universitetets mange udenlandske forskere.

- Endnu en gang ser vi, at udlændingeloven spænder ben for vækst, der betyder, at talenter fra lande uden for EU går uden om Danmark.

- En af grundene til, at Danmark har postet et milliardbeløb i det, er jo for at skabe vækst også for Danmark, og forskere vil strømme til ESS, som vil blive verdensførende inden for gennemlysning af neutroner, siger hun.

Morten Østergaard, minister for forskning, innovation og videregående uddannelser, har store forventninger til ESS, men han erkender, at reglerne modarbejder de forskningsmæssige ambitioner. Derfor bør de også laves om, lyder det ifølge avisen.

/ritzau/