Forskere: Influenza-medicin er spild af penge

Regeringer spilder milliarder af kroner, når de opretholder et medicinsk beredskab mod store influenzaudbrud med medicinen Tamiflu.

Tamiflu er stort set uden virkning, lyder dommen fra en gruppe forskere, som i årevis har kæmpet for få alle data om influenzamedicinen forelagt af producenten Roche.

I en analyse af Tamiflu, og af GlaxoSmithKlines produkt Relenza, kommer forskerne i en artikel i Cochrane Review frem til, at medicinen kan forkorte influenzasymptomer med omkring 12 timer.

Der er ingen beviser for, at medicinen kan forkorte hospitalsindlæggelser og forhindre komplikationer af sygdommen.

- Man kan ikke med troværdighed sige, at disse produkter kan forhindre en pandemi, siger Carl Heneghan, en af forfatterne til den videnskabelige artikel og doktor på universitetet i Oxford.

Hovedkonklusionen i artiklen er, at medicinen har få, hvis overhovedet nogen positive virkninger, og den har bivirkninger, som tidligere er blevet afvist eller overset.

- Husk på, at idéen med medicin er, at fordelene skal være større end skaderne, siger Heneghan.

Roche afviser konklusionerne i artiklen. Medicinalfirmaet siger, at det er "grundlæggende uenigt med hovedkonklusionerne" i undersøgelsen.

Salget af Tamiflu toppede i 2009 med tre milliarder dollar (16,2 milliarder kroner), hovedsageligt fordi den blev brugt i forbindelse med H1N1-pandemien. Salget er siden dalet.

USA har brugt mere end 1,3 milliarder dollar (7 milliarder kroner) på at købe et stort parti Tamiflu i det tilfælde, at sygdommen skulle lægge nationen ned.

Storbritannien har indkøbt et magasin med 40 millioner doser. Andre lande har også købt store partier.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip