Forskere jubler: Nu kan ældre kvinder få børn naturligt

- Dine æg er ligeså gamle som dig, og derfor er dine chancer for at få børn større, hvis du starter i en ung alder.

Sådan lød en jordemoders råd til undertegnede for nyligt. Selvom hun har delvist ret, kan der for eftertiden vise sig at være rigtig godt nyt for kvinder, der enten er gået i overgangsalderen, eller måske endda har passeret den, og som stadig ønsker at få børn på “naturlig vis” – uden hjælp fra kunstig befrugtning eller ved hjælp af ægdonore.

Ifølge New Scientist har forskere formået at genstarte en cyklus og få kvinder til at menstruere, på trods af, at en af dem ikke havde haft sin menstruation i fem år.

Lever resultaterne op til forventningerne, kan den dalende fertilitet hos kvinder, der er oppe i årene, eller kvinder som går tidligt i overgangsalderen på grund af sygdom (fx visse kræftsygdomme), holdes stangen.

- Det åbner et vindue for, at kvinder med menopause kan blive gravide ved hjælp af deres eget arvemateriale, siger den græske gynækolog Konstantinos Sfakianoudis til New Scientist.

Han er en af forskerne bag den såkaldte PRP-behandling” (kort for blodpladeberiget plasma eller på engelsk Platelet-rich plasma red.).

Læs også: Hver femte baby har en gammel mor

Kuren bruges i dag til at reparere knogler og muskler med, men den kan altså også være med til at kickstarte æggestokke igen, ifølge forskerne, der har fremlagt deres studier ved en konference under “European Society of Human Reproduction and Embryology”.

- Jeg havde en patient, hvis menopause trådte i kraft for fem år siden i en alder af 40 år. Seks måneder efter, at vores hold startede PRP-behandlingen af hendes æggestokke, fik hun sin første menstruation siden overgangsalderen trådte i kraft, uddyber Konstantinos Sfakianoudis ifølge New Scientist.

På den vis håber kvinden at kunne få børn på naturlig vis - kun ved hjælp af blodbehandlingen. 

Flere videnskabsmænd og eksperter har påpeget, at behandingen også åbner for en række etiske dilemmaer og diskussioner:

Kan man fx være for gammel til at få børn? Og hvornår er man det i så fald? Hvad mener du?

Læs også: Video: Hun er 76 år og verdens ældste mor

 

Følg Dagens Debat for flere lignende artikler:

 

 

 

Dagens Gossip