Forskere slår fast: Mænd er mere selvoptagede end kvinder

En amerikansk, psykologisk undersøgelse vækker opsigt, eftersom den konkluderer, at mænd er langt mere selvoptagede end kvinder. Det faktum er forskerne fra Buffalo nået frem til efter at have undersøgt 475.000 deltagere - kvinder og mænd i forskellige aldre - i løbet af 30 år. Det skriver sciencealert.com.

Det narcissistiske menneske er kendetegnet ved at være overdrevent eller sygeligt optaget af sig selv.

Læs ogsåHer er den virkelige og ucharmerende grund til, vi giver hinanden hånd

I undersøgelsen, som skiller sig ud ved at være omfattende, er den knap halve million deltagere fx blevet spurgt om, hvordan de forholder sig til udsagn som "Hvis jeg regerede verden, ville den være et bedre sted" og "Jeg ved, at jeg er god, fordi alle bliver ved med at fortælle mig det".

Og næsten hver gang viste mændene sig at være mest narcissistisk anlagt - de havde en tendens til at føle sig berettiget til magt og til at udnytte andre mennesker for at opnå egne mål. Selvsikkerheden fejlede ikke noget.

Læs ogsåVanvittig rekord: Så længe kan man holde sig vågen

Men en af undersøgelsens forskere, Emily Grijalva, påpeger, at kvinder også kan være narcissistiske på nogle punkter.

- I forhold til magt udviser mænd mere selvsikkerhed end kvinder, men der var ingen forskel, når det kom til det ekshibitionistiske aspekt, hvilket betyder, at begge køn er lige tilbøjelige til at være forfængelige og selvoptagede, forklarer Emily Grijalva.

Læs også: "Stativ, stakit, kasket": Derfor kan du ikke finde ud af at sige det

Men overordnet var mændene i undersøgelsen langt mere narcissistiske end kvinderne.

Selvom narcissister kan være ubehagelige at være sammen med, er det ofte dem, der bliver ledere, fordi de er fyldt med selvtillid og følelsesmæssige stabile, udleder de amerikanske forskere.

 

Dagens Gossip