Forskere: Steroiders effekt aftager først efter årtier

Menneskets muskler kan fortsat indeholde stoffer fra brug af eksempelvis anabole steroider årtier efter, at stofferne er indtaget. På den måde kan sportsudøvere fortsat drage nytte af de stoffer, de tog engang, efter en mulig karantæne er udstået.

Det har en gruppe forskere fra Oslo Universitet konkluderet i en ny rapport, skriver BBC Sport.

- Det er sandsynligt, at effekten (af at tage forbudte stoffer, red.) kan vare resten af livet eller i det mindste vare årtier for mennesker.

- Vores data viser, at en udelukkelse på to år langt fra er nok. Fire år kan endda være for kort tid, fortæller professor ved Oslo Universitet, Kristian Gundersen, til BBC Sport.

Forskerne har testet langtidseffekten af anabole steroider på mus, og de er overbeviste om, at de samme mekanismer gør sig gældende hos mennesker.

Han forklarer, hvordan det fysiologisk hænger sammen.

- Hvis du træner eller tager anabole steroider, opbygger du flere cellekerner, og musklerne bliver større. Hvis du så fjerner steroiderne, mister du muskelmassen, men cellekernerne forbliver inde i muskelfibrene.

- Det fungerer ligesom en fabrik, der er midlertidig lukket, men som er klar til at producere protein igen, når du genoptager træningen, fortæller Gundersen.

Den britiske hækkeløber Dai Greene er også interviewet om emnet, og han nævner topsprinteren Justin Gatlin som et eksempel på en atlet, der fortsat drager nytte af de stoffer, han tog for næsten 10 år siden.

Gatlin blev taget for brug af forbudte stoffer tilbage i 2006, hvorefter han blev udelukket i fire år. I dag er Gatlin tilbage på toppen trods sin høje alder i sprintersammenhæng - han er 32 år.

I september ved et stævne i Bruxelles løb Gatlin en 100 meter i tiden 9,77 sekunder og 200 meter på 19,71 sekunder med kun få timers mellemrum.

At Gatlin fortsat er i stand til at sætte disse tider forundrer den britiske hækkeløber.

- Det er nogle fantastiske præstationer. Ikke mange atleter har løbet to så hurtige tider før. Jeg forstår det ikke.

- Jeg mener, at det beviser én af to ting: Enten tager han stadig præstationsfremmende midler for at få det bedste ud af sin fremskredne alder, eller også virker de stoffer, han tog engang, stadig på imponerende vis, siger Dai Greene til BBC.

Justin Gatlin vandt OL-guld ved legene i Athen tilbage i 2004 og bronze ved de seneste lege i London for to år siden.

/ritzau/