Forskere: Sverigedemokraternas vælgere er intolerante

De svenskere, der stemmer på Sverigedemokraterna (SD), er mere fremmedfjendske og intolerante end de øvrige partiers vælgere, viser en ny forskningsrapport fra Institut for Analytisk Sociologi ved universitetet i Linköping.

Rapporten konkluderer, at Sverigedemokraternas fremgang den seneste tid i svensk politik ikke først og fremmest skyldes politikerlede og utilfredshed med andre partier.

- Det, som skiller Sverigedemokraternas vælgere ud, er deres ekstremt intolerante og fremmedfjendske holdninger, skriver professor Peter Hedström og forsker Tim Müller, der står bag undersøgelsen, i et indlæg i avisen Dagens Nyheter torsdag.

Forskerne har undersøgt årsagerne til - og konsekvenserne af - den øgede splittelse i Sverige, og som del heraf har de også undersøgt fremmedfjendske holdninger blandt vælgerne og de politiske partier.

- SD-vælgerne adskiller sig ikke særligt meget fra de øvrige vælgere, når det gælder utilfredshed med det politiske etablissement, skriver forskerne.

Gennem et samarbejde med meningsmålingsinstituttet Novus har de undersøgt 2130 repræsentativt udvalgte vælgeres holdninger før og efter valget 14. september.

80 procent af de svenskere, der stemte på Sverigedemokraterna, ville se negativt på, at en muslim kom ind i familien, 50 procent af dem ønsker ikke at være nabo til en muslim, og 45 procent siger, at de helst ikke vil have, at muslimsk plejepersonale tager sig af deres forældre.

Tallene for alle øvrige partier er mindre.

Forskernes konklusion er, at SD-vælgere er en "mærkbar afvigende gruppe" i det svenske samfund, og at "de fremstår som ekstreme i deres intolerance og fremmedfjendtlighed".

Onsdag udskrev Sveriges statsminister, Stefan Löfven (S), valg, da Sverigedemokraterna bragte regeringen i mindretal i Riksdagen. Efter valget 14. september har de to store blokke i svensk politik forsøgt at holde Sverigedemokraterna uden for indflydelse.

Omkring 800.000 svenskere stemte på Sverigedemokraterna ved valget. Ifølge en meningsmåling i Expressen mener syv ud af 10 svenskere, at det var korrekt af statsministeren at trække i håndbremsen og udskrive valg.

/ritzau/NTB

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip