Forskere: Verden kan være fri for tobaksrøg i 2040

Nedtællingen til en verden næsten fri for tobak og de ødelæggende virkninger på sundheden, som rygning medfører, er i fuld gang.

Det mener en gruppe internationale sundhedseksperter. De forudser, at cigaretter og andre tobaksvarer kan være helt forsvundet i løbet af 30 år.

Såfremt forudsigelsen skal blive en realitet, kræves dog politisk vilje og yderligere tiltag mod tobaksindustrien, skriver forskerne i det anerkendte medicinske tidsskrift The Lancet.

Inden 2040 bør salget af tobak udfases over hele verden, mener eksperterne og opfordrer til en markant optrapning af indsatsen mod rygning.

- En verden, hvor tobak er ude af syne, ude af tanke og ude af moden, men dog ikke forbudt, er opnåeligt inden for mindre end tre årtier. Men kun såfremt regeringer, internationale organer som FN og Verdenssundhedsorganisationen WHO og civilsamfundet engagerer sig, siger en af eksperterne, Robert Beaglehole fra universitetet i Auckland, New Zealand.

- Tiden er kommet, hvor verden må indse det uacceptable i de sundhedsskader, som tobaksindustrien er skyld i, og bevæge sig i retning af en verden med stort set intet salg af tobak.

Hvis reguleringen ikke strammes, vil én milliard mennesker dø som følge af rygning i dette århundrede, anslår forskergruppen.

Over 80 procent af dødsfaldene vil finde sted i de fattigste lande, hedder det videre.

Målet om en tobaksfri verden er nået, i Robert Beagleholes definition, når under fem procent af den voksne befolkning ryger.

WHO anslår, at rygning hvert år koster omkring seks millioner mennesker livet på verdensbasis.

/ritzau/Reuters

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip