Forskning: Kvindelige orkaner dræber flere end mandlige

Orkaner med feminine navne koster tre gange så mange liv, fordi folk ikke opfatter dem som lige så farlige som storme navngivet med maskuline navne.

Det fremgår af en undersøgelse, som en gruppe amerikanske forskere har offentliggjort.

De kraftfulde storme bliver navngivet efter et fast system, der veksler mellem maskuline og feminine navne, udviklet i 1970'erne ud fra den tankegang, at der ikke skulle være en skævhed mellem kønnene.

Navngivningen har intet at gøre med orkanens potentielle styrke.

Men en gruppe forskere, som har studeret orkaner og deres navne i en periode på over seks årtier, hævder nu på baggrund af deres forskning, at det har fået dødelige konsekvenser.

Forskerne fra Illinios' Universitet har analyseret data fra alle orkaner, der er gået i land i USA fra 1950 til 2012.

- En orkan med et relativt maskulint navn skønnes at forårsage 15,15 dødsfald, mens en orkan med et relativt feminint navn skønnes at forårsage 41,84 dødsfald, hedder det i undersøgelsen.

- Med andre ord indikerer vores undersøgelse, at ændringen af en kraftig orkans navn fra Charley til Eloise nærmest kan tredoble dødstallet.

Forskerne har tilmed set bort fra to kendte orkaner - Katrina (2005) og Audrey (1957) - da antallet af døde fra disse er meget højere end de øvrige.

- Det ser ud til, at folk tager udgangspunkt i deres opfattelse af mænds og kvinders opførsel, når de vurderer en orkans styrke, siger medforfatter og professor Sharon Shavitt.

- Det får en orkan med et kvindenavn, og særligt en med et meget feminint navn som Belle eller Cindy til at virke mindre voldsom.

Undersøgelsen bygger blandt andet på interview og data om orkanerne.

Før man i 1970'erne tog en beslutning om at skifte mellem mandlige og kvindelige navne, fik orkanerne kun feminine navne.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip